UPDATE: Declaratia 220 reprezentand venitul estimat/norma de venit a fost comasata alaturi de inca 6 declaratii intr-un singur formular. Declaratia unica sau formularul 212 trebuie depus in acest an pana la data de 15 iulie, iar, din anul 2019, pana la data de 15 martie.
******
ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) a sustinut miercuri, 31 ianuarie 2018, pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta online. Subiectul special al acestui eveniment online a fost reprezentat de: “Depunerea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit – formularul 220".
Informatii generale despre declaratia 220
Declaratia 220 se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza (in mod individual sau intr-o forma de asociere) venituri in bani si/sau in natura din Romania, supuse impozitului pe venit, provenind din urmatoarele tipuri de activitati:
a) activitati independente;
b) cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;
c) activitati agricole impuse in sistem real;
d) silvicultura si piscicultura.
Declaratia 220 se utilizeaza pentru urmatoarele:
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manual de politici contabile - Stick USB
a) declararea veniturilor si cheltuielilor estimate a se realiza in anul de impunere;
In cazul contribuabililor care desfasoara activitati pentru care venitul net se stabileste pe baza normelor de venit, se vor avea in vedere dispozitiile pct. 5 subpct. 5.2 din cap. II „Completarea declaratiei”;
b) exercitarea optiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net;
c) recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit/impozitului anual datorat, potrivit legii.
Echipa Contabilul.ro a realizat o selectie cu cele mai utile raspunsuri ale specialistilor ANAF. Cititi in randurile de mai jos tot ce trebuie sa stiti despre declaratia 220 in anul 2018!
Declaratia 220: intrebari si raspunsuri la ordinea zilei
1. Contribuabil: O pfa la norma de venit IT in 2017 are obligatia de a depune declaratia 220? In anul 2017 nu a depasit 100.000 euro ca venit real?
ANAF: Persoanele fizice autorizate care in anul 2017 au determinat venitul net pe baza normei de venit si care in anul fiscal anterior nu au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, nu au obligatia completarii si depunerii Formularului 220-Declaratie privind venitul estimat.
2. Contribuabil: Un pfa a avut in anul 2016 un venit net de 10000 lei, iar in 2017 un venit net dublu de 20000 lei. Trebuie sa depuna declaratia 220 in 2018 pana pe 31.01.2018 sau impreuna cu D 200 pana la 25.05.2018?
ANAF: In cazul in care estimati ca in anul 2018 veti realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior veti depune, pana la data de 25 mai, declaratia 220 odata cu declaratia 200.
3. Contribuabil: PFA in sistem REAL. Daca anul trecut am estimat ~4000 lei si am facut ~3700 lei brut iar anul acesta nu cred ca depasesc 500 lei, depun declaratia azi sau in acelasi timp cu formularul 200?
ANAF: Daca estimati ca veti realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior dvs veti depune, odata cu declaratia privind venitul realizat D200, si declaratia privind venitul estimat/norma de venit D220. Noi am presupus ca dvs ati desfasurat activitatea pe intregul an 2017 si ca nu ati inregistrat pierderi. Mentionam insa, ca in cazul in care, in anul anterior, ati realizat pierderi sau ati realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal aveti obligatia depunerii D220.
4. Contribuabil: Daca am inchis PFA-ul anul acesta (azi am ridicat certificatul de radiere) mai trebuie sa depun declaratia 220? Nu am avut activitate in 2018.
ANAF: Dvs. va trebui sa depuneti D220, in care veti bifa casuta "Recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit/impozitului anual datorat". Va rugam sa aveti in vedere ca va trebui sa va depuneti pentru anul 2017 D200 pana la data de 25.05 iar pentru acest an, va trebui ca in anul 2019 D200.
5. Contribuabil: Realizez venituri din activitati independente impuse la norma de venit. In anul 2017 am realizat venituri de peste 100000 euro, care se compun din 99000 euro venituri din vanzari si 11000 euro subventii . Total 110000 euro. Am obligativitatea depunerii declaratiei 220 pentru trecerea de la norma de venit la impunere in sistem real in acest caz? Codul fiscal nu precizeaza daca subventiile sunt luate in calculul venitului brut la stabilirea plafonului de 100000 euro.
ANAF: Subventia nu intra in calculul celor 100.000 euro.
6. Contribuabil: Daca contractele de inchiriere pe per nedeterminata inregistrate la ANAF nu au suferit modificari, mai trebuie depusa D220 pentru fiecare an calendaristic sau se calculeaza automat pana la inregistrarea unei modificari?
ANAF: Nu trebuie sa depuneti D220.
7. Contribuabil: Pentru venituri din drepturi de autor trebuie depusa aceasta declaratie, in conditiile in care contractul de drepturi de autor este incheiat cu o companie din strainatate, care nu plateste nici un impozit catre statul roman?
ANAF: Nu aveti obligatia de depunere a D220, aceasta se depune doar de catre persoanele care opteaza pentru determinarea impozitului in sistem real. Pentru veniturile la care faceti referire, veti avea obligatia de depunere a D201.
8. Contribuabil: Care este motivul pentru care nu se accepta declaratiile estimate cu valoare 0. Am incercat sa depun din SPV si nu a vrut sa mi-o valideze. Motivul pentru care am depus cu zero este acela ca prin intermediul PFA fac doar expertize contabile iar acestea nu depind de mine sa le primesc ci depind de instanta si din acest motiv nu pot sa estimez un venit prin urmare nu vreau sa platesc un impozit.
ANAF: Rationamentul este ca trebuie sa estimati un venit brut, cheltuieli deductibile si un venit net. Venitul estimat se refera la sume mai mari de ,,0,, in situatia in care activitatea nu este suspendata, potrivit prevederilor legale.
9. Contribuabil: Pentru veniturile obtinute de un PFA, din SUBINCHIRIERE de apartamente in scop turistic, sistem real, declaratia 220 trebuie depusa pana la 31 ianuarie sau o depunem odata cu declaratia 200?
ANAF: In categoria veniturilor impozabile din cedarea folosintei bunurilor, in intelesul art. 83 din Codul fiscal, se cuprind veniturile din inchirieri si SUBINCHIRIERI de bunuri mobile si imobile. Veniturile obtinute din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare mai mare de 5 camere de inchiriat, sunt calificate ca venituri din activitati independente si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente.
10. Contribuabil: Sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate si in Romania sunt angajat cu contract de munca in strainatate din 2014 si platesc toate taxele impuse aici , trebuie sa depun frun formular de venit trebuie platite taxe in Romania?
ANAF: Pentru veniturile din salarii realizate in Romania sau in strainatate nu trebuie depusa declaratia D220. Totusi, in functie de situatia dvs. aveti obligatia depunerii declaratiei 201 daca nu va incadrati in prevederile art 76 alin 4 lit o) "sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activitati dependente desfasurate intr-un stat strain, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv, inclusiv din activitati dependente desfasurate la bordul navelor si aeronavelor operate in trafic international. Fac exceptie veniturile salariale platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania ori are sediul permanent in Romania, care sunt impozabile in Romania numai in situatia in care Romania are drept de impunere".
Cum vi se par raspunsurile oferite de ANAF in ceea ce priveste depunerea declaratiei 220?