Revenim cu o serie de noutati legislative cu incidenta in materia fiscala si contabila. Urmariti mai jos noutatile, impreuna cu explicatiile oferite pentru fiecare act in parte:
1. Legea nr. 150/2015 pentru modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 (M. Of. nr. 459 din 25 iunie 2015)
√ in cadrul lucrarilor de inregistrare sistematica in cadastru si cartea funciara nu se datoreaza impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare, prin derogare de la dispozitiile art. 77^1 alin. (1) si (3) din Codul fiscal, si niciun fel de alte taxe sau impozite directe sau indirecte catre bugetul de stat sau bugetele locale. Prevederile art. 77^1 alin. (6) din Codul fiscal, nu sunt aplicabile in cadrul procesului de inregistrare sistematica;
√ prin derogare de la dispozitiile art. 77^1 alin. (6) – (8) din Codul fiscal, dispozitiile referitoare la calculul, incasarea si virarea impozitului pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare nu sunt aplicabile actelor notariale prin care opereaza transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia constatate prin certificat de mostenitor, certificat de mostenitor suplimentar sau certificat de legatar, eliberate la solicitarea oficiului teritorial sau a secretarului unitatii administrativ-teritoriale, in vederea realizarii inregistrarii sistematice. Dispozitiile art. 77^1 alin. (6) – (8) din Codul fiscal nu sunt aplicabile certificatelor de inscriere in cartea funciara a posesorului ca proprietar.
2. Legea 166/2015 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale (M. Of. nr. 460 din 25 iunie 2015)
√ la extragerile Loteriei bonurilor fiscale se acorda un numar de maximum 100 de premii. Daca in urma centralizarii listei bonurilor fiscale prin care s-au revendicat premiile se constata depasirea numarului maxim de premii de 100 se procedeaza la extragerea aleatorie a unui numar de 100 de bonuri fiscale castigatoare din totalitatea bonurilor fiscale din lista;
√ in situatia suspendarii activitatii operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, pentru 30 de zile, incepand cu cea de-a doua sanctiune aplicata la aceeasi unitate intr-un interval de 24 de luni pentru constatarea unor sume nejustificate cuprinse intre 300 lei si 1000 lei sau mai mari de 1000 lei, precum si mai mari de 3% din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, daca operatorul economic achita amenda contraventionala 17.500 lei sau 27.500 lei in functie de fapta sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara de suspendare a activitatii inceteaza de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator.
3. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 666/2015 privind aplicarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara de catre unele entitati cu capital de stat (M. Of. nr. 442 din 22 iunie 2015)
√ prevederile ordinului se aplica de 17 persoane juridice mentionate in anexa;
√ pentru exercitiile financiare ale anilor 2016 si 2017, entitatile intocmesc, in scop informativ, un set de situatii financiare anuale individuale in baza Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
4. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 745/2015 pentru organizarea unei extrageri ocazionale a Loteriei bonurilor fiscale (M. Of. nr. 460 din 25 iunie 2015)
√ in data de 28 iunie 2015 se organizeaza o extragere ocazionala a Loteriei bonurilor fiscale;
√ la extragere participa bonurile fiscale emise in intervalul calendaristic cuprins intre data de 29 martie si data de 31 mai 2015.
5. Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1301/2015 privind modificarea si completarea anexei nr. 1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.365/2014 pentru aprobarea Procedurii privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit (M. Of. nr. 445 din 22 iunie 2015)
√ procedura privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit, stabilite prin decizie de impunere, se aplica si in situatia in care are loc rezilierea, in cursul anului fiscal, a contractelor de inchiriere, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;
√ in cazul rezilierii contractelor de inchiriere pentru care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, determinarea venitului anual se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se emite decizia de impunere, impozitul fiind final;
√ in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal 2015, a contractelor incheiate intre parti, in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, incepand cu 1 iunie 2015 organul fiscal competent recalculeaza platile anticipate la cererea contribuabilului, pe baza de documente justificative.
6. Decizia inaltei Curtii de Casatie si Justitie nr. 10/2015 (M. Of. nr. 458 din 25 iunie 2015)
√ dispozitiile art. 23 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se interpreteaza in sensul ca hotararea judecatoreasca irevocabila/definitiva prin care s-a anulat in tot sau in parte un act administrativ cu caracter normativ produce efecte si in privinta actelor administrative individuale emise in temeiul acestuia care, la data publicarii hotararii judecatoresti de anulare, sunt contestate in cauze aflate in curs de solutionare pe rolul instantelor judecatoresti.
Sursa: CECCAR Bihor