Examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent se organizeaza de catre Camera Consultantilor Fiscali.
Prin H CCF 7/2014 a fost aprobat Regulamentul pentru organizarea examenului de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent din 20.08.2014.
Pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal, candidatii, persoane fizice, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fie licentiati ai unei facultati cu profil economic;
b) sa aiba o experienta profesionala de minimum 5 ani, dintre care minimum 3 ani in una sau mai multe dintre urmatoarele activitati:
b1) elaborarea, avizarea, aprobarea sau aplicarea legislatiei fiscale;
b2) administrare fiscala;
b3) elaborarea sau aplicarea reglementarilor contabile;
b4) activitate financiar-contabila;
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
b5) activitate didactica universitara in domeniul finantelor publice, fiscalitate, politici fiscale si bugetare, contabilitate financiara, finantele institutiilor publice;
b6) activitate de consultant fiscal asistent;
c) sa nu aiba antecedente penale pentru savarsirea unor infractiuni sanctionate de legile fiscale, financiar-contabile, vamale, cele care privesc disciplina financiara, precum si alte infractiuni in legatura cu exercitarea activitatilor prevazute la lit. b);
d) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
e) sa fie apti din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei;
f) sa promoveze examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal.
Pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal asistent, candidatii, persoane fizice, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa aiba calitatea de licentiat al unei institutii acreditate de invatamant superior cu durata stabilita de lege;
b) sa aiba o experienta profesionala de minimum 2 ani;
c) sa nu aiba antecedente penale pentru savarsirea unor infractiuni sanctionate de legile fiscale, financiar-contabile, vamale, cele care privesc disciplina financiara, precum si alte infractiuni in legatura cu exercitarea activitatilor prevazute la art. 5 alin. (1) lit. b);
d) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
e) sa fie apti din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei;
f) sa promoveze examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal asistent.
Dosarele de inscriere care vor contine documentele care atesta indeplinirea conditiilor se depun sau se transmit prin servicii postale, cu confirmare de primire, la Camera Consultantilor Fiscali.
Colectivul verifica dosarele depuse si respinge dosarele candidatilor care nu indeplinesc conditiile prevazute de regulament.
Examenul va consta intr-o proba scrisa.
Proba scrisa va fi sub forma de test-grila/lucrare scrisa, care va contine de regula intrebari din:
a) legislatia fiscala, legislatia privind administrarea fiscala si legislatia vamala, 90%;
b) dreptul comercial si dreptul financiar-fiscal, 5%;
c) gestiunea financiara si contabilitatea intreprinderii, 5%.
Durata de elaborare a raspunsurilor pentru proba scrisa este de 3 ore.
Pentru promovarea examenului de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent, candidatii trebuie sa acumuleze un minimum de 80 de puncte dintr-un total de 100 de puncte.
Camera Consultantilor Fiscali va publica tematica si bibliografia pentru examen cu cel putin 30 de zile inainte de data sustinerii acestuia.
Nivelul taxei de inscriere la examen se stabileste anual prin hotarare a Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali.
Pentru candidatii care s-au inscris la examen dar care nu indeplinesc conditiile de participare si solicita restituirea taxei de inscriere, se va returna intreaga suma achitata.
Pentru candidatii care s-au inscris la examen dar care nu s-au prezentat la examen si solicita restituirea taxei de inscriere, se va retine de catre Camera Consultantilor Fiscali un procent de 50% din suma achitata.
Autor: Irina Dumitrescu