email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare teren catre asociat. Ce regim TVA se aplica?

vanzare terencod fiscalconstructiiterentvaasociat voluntarpatrimoniu

In analiza de mai jos, o microintreprindere inregistrata in scopuri de TVA doreste sa se lichideze voluntar. In patrimoniu are un teren achizitionat in anul 2007 de la o persoana fizica ( fara TVA). Totodata mai are un imprumut luat de la asociati pentru creditarea activitatii curente a firmei. La lichidare se doreste vanzarea acestui teren catre asociati pentru compensarea imprumutului de restituit.

Stabilim daca aceasta vanzare a terenului se va face cu TVA si daca se pot aplica prevederile art.128 alin. (5), iar factura sa se emita fara TVA daca la cumparare nu s-a dedus TVA-ul.

Daca terenul respective are calitatea de teren construibil asa cum rezulta din Certificatul de Urbanism, atunci, chiar daca la achizitie nu s-a dedus TVA, la vanzare este obligatorie colectarea TVA in cota de 24%, conform dispozitiilor art. 141 alin.2 lit f din Codul fiscal, care prevede cu exceptia de scutire nu se aplica terenurilor construibile.

Redam mai jos aceste prevederi:

" f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol, se definesc urmatoarele:
teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;"

Normele metodologice prevad:
 
" (6) In aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu alta destinatie, la momentul vânzarii sale de catre proprietar, rezulta din certificatul de urbanism. In situatia in care livrarea unui teren pe care se afla o constructie are loc ulterior livrarii constructiei sau independent de livrarea constructiei, livrarea fiind realizata de persoana care detine titlul de proprietate asupra constructiei ori de alta persoana care detine numai titlul de proprietate asupra terenului, se considera ca are loc livrarea unui teren construibil in sensul art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal."
 
In cazul in care terenul nu are calitatea de construibil asa cum rezulta din Certificatul de urbanism, vanzarea se va efectua fara TVA, fiind scutita fara drept de deducere conform art. 141 alin2. Lit f).

Consideram ca nu sunt aplicabile prevederile art. 128 alin. (5) in cazul in care terenul este construibil. Acest articol reglementeaza faptul ca bunurile pentru care s-a dedus TVA la achizitie si care revin actionarilor sunt taxabile din punct de vedere al TVA, si nu faptul ca daca la achizitie nu s-a dedus TVA la vanzarea catre actionari nu se va colecta TVA.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vanzare terencod fiscalconstructiiterentvaasociat voluntarpatrimoniu


Data aparitiei: 08 Octombrie 2014

Votati articolul "Vanzare teren catre asociat. Ce regim TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X