Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Se modifica Legea contabilitatii! Sistemul de raportare financiara sufera schimbari!

Data aparitiei: 24 Octombrie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modificarelegea contabilitatiiexercitiu financiarproiectOUGsituatii financiare anuale


Va aducem la cunostinta ca Ministerul de Finante a publicat pe pagina proprie un proiect de OUG pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr.82/1991.

Astfel, operatorii economici din Romania care se vor incadra in categoria microintreprinderilor, potrivit normelor europene vor beneficia de sistemul european de raportare financiara simplificat specific microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG si a doua proiecte de Ordin de ministru, care transpun prevederile noii Directive europene contabile. Proiectele de acte normative au fost postate pe site-ul MFP la rubrica Transparenta decizionala.

Introducerea in legislatia nationala a unei regim distinct pentru microintreprinderi este opționala pentru statele membre UE. Romania opteaza pentru introducerea acestui regim in scopul de a simplifica și a reduce cheltuielile administrative pentru microintreprinderi, asa cum sunt ele definite de Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului.

Potrivit Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului, sunt microintreprinderi societatile care la data bilantului nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

    total active 350.000 euro;
    cifra de afaceri neta 700.000 euro;
    numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar 10.


Prin preluarea normelor comunitare in legislația naționala și prin raportare la noile criterii prin care se definesc microintreprinderile, MFP estimeaza ca 94% din operatorii economici raportori (peste 608.000) vor beneficia de avantajele scutirilor si simplificarilor introduse la nivel comunitar.     


Alte modificari incluse in proiect si prezentate si in Nota de fundamentare care insoteste proiectul sunt redate si explicate si de Cabinetexpert.ro, dupa cum urmeaza.

2. - Se introduce posibilitatea optarii pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic si de catre persoanele nou-infiintate, prevazute la art. 27 alin. (3) din lege. 5

3. – Conform proiectului de act normativ se propune ca, atunci cand o societate are obligatia sa intocmeasca si situatii financiare anuale consolidate, pe langa cele individuale, raportul administratorilor, respectiv raportul de audit privind situatiile financiare anuale consolidate, sa poata fi intocmite sub forma unui raport unic.

O asemenea posibilitate se incadreaza in simplificarile legate de raportarea financiara, avand drept consecinta reducerea costurilor administrative determinate de intocmirea celor doua rapoarte.

4. - La nivelul legislatiei comunitare, entitatile de interes public sunt tratate atat in contextul prevederilor contabile, cat si in ceea ce priveste obligatia de auditare a situatiilor financiare anuale.

In conditiile in care, din punct de vedere contabil, pentru entitatile de interes public exista cerinte suplimentare de prezentare de informatii, sfera entitatilor de interes public a fost restransa, avand in vedere tocmai aceste cerinte obligatorii suplimentare.

Plecand de la aceste considerente, din categoria entitatilor de interes public au fost eliminate persoanele juridice care apartin unui grup de societati si intra in perimetrul de consolidare al unei societati-mama cu sediul in Romania, care are obligatia sa aplice Standardele Internationale de Raportare Financiara, conform prevederilor legale in vigoare, precum si organizatiile fara scop patrimonial care primesc finantari din fonduri publice.

5. Proiectul clarifica, printr-o prevedere explicita, faptul ca nu pot fi depuse la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice mai multe seturi de situatii financiare anuale, pentru acelasi exercitiu financiar.

Prin urmare, se prevede prin lege procedura de corectare a erorilor constatate dupa depunerea situațiilor financiare anuale.

Prin prevederea respectiva se vor evita situatiile in care, prin abatere de le lege, se puteau depune electronic mai multe variante de situatii financiare anuale, acestea fiind folosite ulterior in mod nelegal, pentru a se crea diverse avantaje.

6. De asemenea, anunta aceeasi sursa, se abroga Hotararea Guvernului nr. 401/2005 privind infiintarea Consiliului Contabilitatii si Raportarilor Financiare prin reorganizarea Colegiului Consultativ al Contabilitatii, abrogare sustinuta de:

- infiintarea pentru institutiile publice a Consiliului Contabilitatii Publice, prevazut la art. 48 propus spre modificare, conform Directivei 2011/85/UE a Consiliului din 8 noiembrie 2011 privind cerintele referitoare la cadrele bugetare ale statelor membre.

Astfel, se propune infiintarea Consiliului Contabilitatii Publice cu rol de analiza, avizare si monitorizare a normelor contabile nationale, de stabilire a strategiei de tara privind dezvoltarea contabilitatii publice, precum si a implementarii EPSAS, in conformitate cu procesul demarat la nivelul Uniunii Europene.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X