In cazul de mai jos, in luna septembrie se primeste o factura de prestari servicii intracomunitare pentru care s-a calculat impozitul pe venitul nerezidentilor prin procedeul sutei majorate (impozitul nu a fost retinut la sursa).
In octombrie s-a depus declaratia 100. Vom vedea daca in luna februarie 2015 se va mai depune declaratia privind impozitul pe venitul nerezidentilor.
In conditiile in care impozitul pe venitul nerezidentilor nu se retine la sursa, iar societatea achita integral factura furnizorului extern, atunci impozitul pe venit se determina prin procedeul sutei marite, iar cheltuiala cu acesta este o cheltuiala nedeductibila fiscal la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. a), redat mai jos:
"(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
a) cheltuielile proprii ale contribuabilului cu impozitul pe profit datorat, inclusiv cele reprezentand diferente din anii precedenti sau din anul curent, precum si impozitele pe profit sau pe venit platite in strainatate. Sunt nedeductibile si cheltuielile cu impozitele neretinute la sursa in numele persoanelor fizice si juridice nerezidente, pentru veniturile realizate din Romania, precum si cheltuielile cu impozitul pe profit amanat inregistrat de catre contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara".
Conform prevederilor art.119 alin. (1) din Codul fiscal
, platitorul de venit are obligatia de a depune pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator, formularul "Declaratie informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti".
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manual de politici contabile - Stick USB
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro