email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce inregistrari contabile se fac la o achizitie auto de catre societate beneficiara ajutor de minimis?

inregistrari contabilesubventieinvestitieamortizareautoturismajutorul de minimis


In cazul urmator, se achizitioneaza un autoturism nou la pretul de 85.300 lei + TVA 20.500 lei, total 105.800 lei. Se primeste prima de casare 6.500 lei si prin urmare am platit doar 99.300 lei.

Vom vedea cum se inregistreaza achizitia de mijloc fix si care vor fi valorile de intrare si cea care va fi amortizata fiscal.

Cadrul juridic care stabileste modul de acordare a subventiei nerambursabile din Fondul pentru mediu, acordata sub forma unei prime de casare, pentru achizionarea autovehiculelor noi, mai putin poluante, in schimbul predarii spre casare a autovehiculelor uzate, catre persoane fizice sau juridice, este OMMSC 364/2014, respectiv aprobarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national.

Prin definitia redata in art.2 alin.(1) lit.p) din Anexa la OMMSC 364/2014, prima de casare este parte din pretul de achizitionare a unui autovehicul nou, sustinuta prin modalitate nerambursabila din Fondul pentru mediu si acordata in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat.

Conform art.6, unde se regasesc preizarile cu privire la prima de casare, alin.(6) prevede ca acordarea primei de casare unui proprietar persoane juridica de drept privat se face in baza schemei Ajutor de minimis.

Conform art.6 alin.(5), prima de casare se scade de catre producatorul validat din pretul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, denumit în continuare pret de comercializare, diferenta fiind asigurata de catre beneficiar din surse financiare proprii si/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar.
Conform art.18 alin.(1), prima de casare se deconteaza direct catre producator, prin virament in contul de trezorerie al acestuia, in baza indeplinirii procedurii in acest sens.
Conform art.26, roducatorul validat va scadea din pretul de comercializare cuantumul primei de casare, eliberand in acest sens o factura de livrare in care producatorul va evidentia pretul de vanzare si, distinct, va face mentiunea cu privire la suma de scazut din pret, suma ce reprezinta valoarea primei de casare.

In speta de mai sus, o societate comeciala, care desfasoara  activitate din domeniul transporturilor, este beneficiara unei subventii in valoare de 6.500 lei, ajutor de minimis neramburabil – prima de casare in momentul achizitionarii de la un producator validat a unu autoturism nou.
Pretul de achizitie a autoturismului, conform facturii emise de producatorul validat, este de 85.300 lei, valoarea de plata fara a se lua in calcul prima de casare, fiind de 105.800 lei, prin adaugarea TVA, 20.500 lei.

Valoarea finala la plata de catre societatea beneficiara este de 99.300 lei, avand in vedere ca din valoarea totala de plata, 105.800 lei, s-a scazut valoarea primei de casare de 6.500 lei, care va fi virata direct producatorului de catre MMSC.

Astfel, in contabilitatea societatii se vor inregistra:

Valoarea de intrare a autoturismului este pretul de achizitie = 85.300
TVA deductibila si dedusa (activitate transport) = 20.500
(2133+4426) = 404 = 105.800 (85.300+20.500)
Valoare platita de societate catre producator = 99.300
404 = 5121 = 99.300

Inregistrare subventie nerambursabila si scaderea sa din valoarea de plata
445 = 4752 = 6.500 = valoare prima de casare nerambursabila
404 = 445 = 6.500 = valoare prima de casare neachitata producatorului
Presupunem ca durata de functionare a autoturismului este 5 ani.
 
Amortizare autoturism = 1.422/luna (85.300/5/12)
Calcul venit din subventie  = 108/luna (6.500/5/12)
 
Lunar se inregistreaza amortizare investitie concomitent cu incadrarea in categoria veniturilor impozabile a partii aferente din subventia primita
 
6811 = 2813 = 1.422 = amortizare lunara autoturism
4752 = 7584 =     108 = subventie trecuta pe venit pentru autoturism


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrari contabilesubventieinvestitieamortizareautoturismajutorul de minimis


Data aparitiei: 10 Decembrie 2014

Votati articolul "Ce inregistrari contabile se fac la o achizitie auto de catre societate beneficiara ajutor de minimis?":
Rating:

Nota: 3.38 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X