Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Monografii contabile

Plafonarea tarifului la energie electrica. Model de monografie contabila

Data aparitiei: 07 Februarie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Plafonarea tarifului la energie electrica. Model de monografie contabila
monografie contabilaenergie electricacontabilitate

Masura compensarii consumului de energie initiate de statul roman este un mecanism care vine in sprijinul consumatorilor, astfel incat acestia sa fie protejati de efectele cresterii preturilor la energie electrica si gaze naturale, cauzata in principal de majorarea preturilor cu care furnizorii achizitioneaza energia electrica si gazele naturale ca marfa de pe pietele angro de tranzactionare.

Specialistul nostru ne explica mai jos cum se contabilizeaza plafonarea tarifului la energie electrica din facturile emise de Electrica cu semnul minus, baza si tva. Poate fi considerata o subventie cu TVA inclusa (cont de venituri) si se impoziteaza? Dar la platitori de impozit pe profit? Sau se inregistreaza factura ca atare, cu cheltuiala diminuata?

Plafonarea tarifului la energie electrica - monografie: raspunsul specialistului

Daca o firma indeplineste conditiile, beneficiaza de aceasta reducere a sumei finale de platit, inscrisa pe factura lunii curente cu privire la energia consumata.

 

Dpdv contabil, factura primita pentru consum energie electrica se poate evidentia direct cu un cost ajustat, daca sumele inscrise cu semnul minus in factura au tva:

% = 401 total de plata
6051 valoare redusa
4426 tva aferenta valorii reduse

Sumele cu titlu de compensare care se scad din totalul de plata al facturilor emise de furnizor (le regasiti in factura cu minus fara tva):
401 = 445


445 = 7416

Astfel, subventiile acordate pentru acoperirea anumitor cheltuieli sunt recunoscute la venituri in aceeasi perioada ca si cheltuiala aferenta.

Practic, tratati reducerea ca pe o reducere comerciala (si inregistrati cheltuiala diminuata), daca reducerea are tva, sau recunoasteti venit din subventii, daca reducerea nu are tva.

 

Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X