Filiala Bucuresti a informat si a sprijinit membrii si viitorii profesionisti contabili la inceput de an. Pe tot parcursul lunii ianuarie, filiala Bucuresti a intensificat colaborarea cu membrii, acestia beneficiind de consiliere in privinta modalitatii si conditiilor ce trebuie indeplinite in vederea obtinerii vizei pe anul 2015. Dupa cum bine se stie, viza de exercitare a profesiei pe anul in curs se obtine in prima luna a anului (pana la data de 31 ianuarie), potrivit Normelor nr. 1500/2009 privind evidenta si gestionarea membrilor, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel ca luna ianuarie a fost dedicata acestei activitati.
In vederea desfasurarii activitatii conform normelor Corpului, membrii filialei au primit consiliere si sprijin in vederea intocmirii dosarului pentru obtinerea vizei anuale de exercitare a profesiei.
Cariera de Succes in Audit si Contabilitate - proiect realizat in colaborare cu CECCAR filiala Bucuresti in ziua de 20 ianuarie, filiala a fost gazda timp de cateva ore pentru studenti ai unor facultati cu profil economic. Acestia au participat la o vizita de studiu privind profesia contabila, organizata de SC Arexim SRL, in parteneriat cu CECCAR filiala Bucuresti.
Evenimentul face parte din proiectul "Cariera de Succes in Audit si Contabilitate", realizat de SC Arexim Audit SRL–firma membra CECCAR – in parteneriat cu Universitatea Bucuresti si cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Ca dovada a sprijinului acordat membrilor sai, filiala a fost gazda evenimentului organizat de firma membra CECCAR, in deschidere presedintele lect. univ. dr. Florentin Caloian adresandu-se celor prezenti.
Domnia sa le-a facut o prezentare in amanunt a ceea ce inseamna organismul profesional CECCAR, a profesiei contabile si a modului in care pot deveni membri CECCAR.
Sustinand continuu profesia contabila in randul studentilor, presedintele filialei i-a indemnat pe cei prezenti sa imbratiseze nobila profesie ce ofera o multitudine de satisfactii. "CECCAR este cel mai vechi organism profesional, fiind fondat in 1921 de catre prof. Grigore Trancu Iasi. in 1993, la initiativa regretatului prof. univ. dr. Marin Toma, presedinte CECCAR, activitatea CECCAR a fost reluata dupa ce fusese intrerupta in perioada comunista", a precizat lect. univ. dr. Florentin Caloian. Presedintele filialei le-a prezentat studentilor ghidurile si standardele elaborate de CECCAR, care reglementeaza profesia contabila si ii ghideaza pe cei care o desfasoara in elaborarea lucrarilor.
Domnia sa a facut cunoscut celor prezenti statutul de membru IFAC al organizatiei profesionale:
"Membrii persoane fizice si juridice sunt avizati de filiala CECCAR Bucuresti pentru a-si desfasura activitatea pe teritoriul Romaniei, iar odata cu intrarea tarii noastre in UE, si la nivel european–la nivelul tarilor care fac parte din IFAC – Federatia Internationala a Expertilor Contabili
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea Verde a Contabilitatii
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
– CECCAR fiind membru cu drepturi depline in cadrul IFAC".
"Filiala Bucuresti are o dimensiune profesionala distincta la participarile si conferintele internationale, unde CECCAR a fost invitat. Am onorat cu mare placere participarile internationale (...). Filiala se bucura de un onorant statut ca fiind cea mai mare filiala din sud-estul Europei", a mai declarat lect. univ. dr. Florentin Caloian in cadrul intalnirii ce s-a bucurat de grad ridicat de interes si de succes in randul studentilor prezenti. Majoritatea celor prezenti au declarat ca au aflat pentru prima data despre bine-cunoscutul organism profesional inca de pe bancile scolii, altii din mass-media. Cu totii au primit cu mare interes informatiile prezentate, considerand profesia contabila ca fiind generatoare de succes si oferind celor ca re o profeseaza un statut deosebit in societate. Totodata, principiile pe care se bazeaza nobila profesie–obiectivitate, corectitudine, independenta, competenta – iau facut pe cei prezenti sa se declare incantati de alegerea domeniului contabil.
In urma participarii la eveniment, cei prezenti au acumulat informatii privind aria de impact a profesiei de expert contabil si contabil autorizat in mediul economic, atributii, responsabilitati si reglementari specifice profesiei, rolul CECCAR in reglementarea si gestionarea campului profesional, principiile deontologice cheie, trasee profesionale
A reiesit in urma intalnirii faptul ca studentii ce urmeaza profilul economic sunt familiarizati cu ceea ce reprezinta organismul profesional CECCAR in randul profesionistilor contabili si de importantul rol pe care acesta il joaca la nivel national:
"CECCAR are rolul de a educa, de a coordona si de a organiza profesia contabila in Romania, de a crea o institutie specializata, respectata, care sa indeplineasca toate obiectivele contabililor din tara", a declarat unul dintre participanti. Daca inaintea intalnirii unii participanti nu erau convinsi de imbratisarea profesiei contabile la terminarea studiilor, cu siguranta evenimentul la care au luat parte le-a oferit acestora suficiente si intemeiate motive sa urmeze o cariera generatoare de succese: cariera contabila.
Pregatirea profesionala continua
In decursul lunii ianuarie, membrii filialei Bucuresti au putut lua parte la cursul "Audit financiar si certificare - Doctrina si deontologia profesiei contabile", desfasurat in zilele de 28 si 29 ianuarie, sustinut de lect. univ. dr. Florentin Caloian, in cadrul Programului National de Dezvoltare Profesionala Continua.
Pe tot parcursul primei luni a anului 2015, pe langa activitatea de acordare a vizei, filiala s-a preocupat de mediatizarea in randul membrilor a Adunarii Generale ce va avea loc in data de 19 februarie, ora 16.30, in cadrul Palatului National al Copiilor.
Si anul 2015 se anunta a fi unul plin de evenimente de real interes pentru membrii filialei Bucuresti, asemenea anului precedent in care aceasta s-a remarcat printr-o intensa activitate menita sa informeze si sa acorde in permanenta sprijinul necesar desfasurarii activitatii de catre membrii sai.
Sursa: Pro Domo, Ianuarie 2015