Incepand cu 2014 si pana la acest moment, nenumarate controale au fost desfasurate de Garda de Mediu, in baza legii 211/2011, fiind aplicate si sanctiuni pentru nerespectarea mai multor reglementari cuprinse in actul amintit.
Legea, in vigoare inca din 2011, informeaza Economica.net, impune obligatia ca cele mai multe firme din Romania sa desemneze o persoana care sa se ocupe cu managementul deseurilor.
Cu alte cuvinte, detinatorii/Producatorii de deseuri persoane juridice, comerciantii, precum si operatorii economici prevazuti la alin. (2) au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de prezenta lege sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane, asa cum prevede Legea 211/2011 la articolul 22, potrivit sursei amintite.
Totodata, persoana desemnata ca "responsabil cu gestionarea deseurilor" trebuie sa parcurga un curs de specialitate tinut de specialisti in domeniu, scrie Economica.net, precizand ca acele firme care nu respecta prevederile legale pot fi sanctionate cu amenzi de pana la 30.000 de lei.
Un specialist in aceasta privinta trebuie sa gestioneze astfel o lista a deseurilor care include becuri, ambalaje de carton si plastic, componente de calculator sau hartie pentru imprimanta, respectiv obiecte pe care le utilizeaza orice firma, scrie aceeasi sursa.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Se supun altor prevederi doar acei operatori economici care lucreaza cu deseuri foarte poluante (de exemplu, anvelopele, resturile de origine animala, substantele toxice sau materialele radioactive).