email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Interviu drd. ec. Adrian Benta, consultant fiscal: Noul Cod fiscal genereaza lucruri bune si lucruri nedorite. Ce-i in neregula cu noul Cod fiscal?

interviu contabilulinterviu adrian bentaconsultant fiscalcodul fiscalPFAmodificarinoul cod fiscal

Neplacerile pe care noul Cod fiscal le-ar putea aduce in viitorul apropiat sunt trecute la raport si analizate sub lupa fina a unui consultant fiscal si auditor financiar cu o experienta remarcabila in domeniu. Daca ne facem griji pentru afacerile noastre si economia pe termen lung, avem dreptate sa privim nemultumiti catre mai multe modificari din Codul fiscal. Exista insa si parti bune, iar despre un echilibru si schimbarile pe care ar trebui sa le implementam cu ajutorul Codului fiscal a fost de acord sa ne vorbeasca drd. ec. Adrian Benta, unul dintre cei mai cunoscuti consultanti fiscali din Romania, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Contabilul.ro.

Partea a II-a a interviului poate fi citita AICI.

Contabilul.ro: Am trecut printr-o criza si s-ar fi zis ca ne-am revenit. In ultimii ani insa, investitiile straine, sa dau doar un exemplu, au stagnat. Ce ar fi trebuit sa invatam, din punct de vedere al modului in care ne gestionam finantele, din experienta trecutului? Si ce ar fi trebuit sa invete cei care ne reprezinta pentru a sprijini mediul de afaceri?

Consultant fiscal, drd. ec. Adrian Benta: Investitorii straini, cat si cei autohtoni au nevoie de un mediu de afaceri neagresiv si predictibil pentru a putea pune in aplicare planuri de afaceri cu dezvoltare pe o perioada lunga de timp. Observam ca aceste tipuri de afaceri sunt asa-zisele afaceri bune atat pentru antreprenor, cat si pentru societate si implicit pentru bugetul de stat. Vedem afaceri predate din tata in fiu in multe state dezvoltate. Aceste tipuri de afaceri ar trebui construite.

Eu sunt mandru ca sunt roman si consider acest popor un popor harnic, inteligent si creativ. Uneori insa este prea blajin si accepta in virtutea generozitatii traditionale prea multe constrangeri date de un sistem realizat de oameni insuficient de buni profesional. Trebuie sa depasim aceasta bunatate proverbiala si sa cerem mai des socoteala! S-a mai auzit ceva de persoanele care au introdus bacsisul in lege, l-au retras dupa… trei zile si mii de firme sau persoane ce isi desfasoara activitatea in domeniul contabil au intrat in fibrilatii si au cheltuit resurse aiurea? Acestia sunt platiti din banii contribuabilului!

In privinta cresterii unei afaceri trebuie sa ne dezvoltam analiza critica asupra propriilor noastre activitati, sa dezvoltam acele calitati pe care le avem atingand si pastrand in acelasi timp o foarte buna competenta. Rezultatele nu vor intarzia sa apara.

De asemenea, daca esti din postura de om de afaceri indiferent de calibrul tau, trebuie sa te inconjori doar cu oameni foarte bine pregatiti si sa fii sfatuit de cei mai buni in profesiile lor. Din pacate, pentru multe profesii si nu ma refer numai la activitate fiscala sau contabila sub umbrela multiplelor organizatii profesionale, in virtutea vremurilor tumultoase, se regasesc persoane care nu au ce sa caute in acele domenii, sunt ,,neaveniti,, care aduc deservicii majore adevaratilor profesionisti. Aici se impune un fler al celui ce isi alege prestatorii si mai multa grija in selectia colaboratorilor!

Trebuie tinut cont si de modificarile prea rapide ale cadrului normativ sau ale tehnologiilor. Se impune identificarea unor colaboratori preocupati permanent pentru a fi la zi cu tot ce este nou. Daca alegi un colaborator pe considerentul ca lucreaza de x ani in domeniu, s-ar putea sa ai o surpriza majora, sa se fi modificat total domeniul! La fel este si cu cadrul normativ daca lucrezi in contabilitate. Anul acesta sunt peste 100 de modificari normative, daca nu esti conectat/abonat la o alerta fiscala, risti sa platesti multi bani pentru ca s-a modificat azi-noapte legea si pentru bagatele fara importanta reala, guvernul aplica amenzi usturatoare! In plus, o sa afli cu tristete ca nu mai esti un profesionist si poti pierde contracte si clienti in fata celui ce este mai informat!


Contabilul.ro: Masurile de relaxare fiscala sunt benefice pentru intreaga populatie, fie ca vorbim de contribuabili, fie ca ne referim la oameni de afaceri. Cum arata Romania astazi din acest punct de vedere fata de acum 7-8 ani? Va puneti sperantele in noul Cod fiscal?

Consultant fiscal, drd. ec. Adrian Benta: Masurile de relaxare fiscala sunt foarte bune cand aduc o reformare a cheltuielilor statului. Niciun om normal la cap nu vrea sa plateasca impozite mai mari, ci cat mai mici. Cu siguranța, taxele mai mici duc la afaceri mai bune si se dezvolta economia. Relaxarea fiscala este binevenita daca are un fundament economic sanatos. Reducerea TVA aduce si un plus de bani in buzunarul persoanelor fizice si acestea il vor intoarce in economie. Se elimina taxa pe stalp. Se reduce la 5% impozitul pe dividend! Se reduce acciza pentru combustibili. Lucruri minunate daca au un fundament corect!

Din perspectiva noului Cod fiscal nimeni nu este atat de priceput incat sa afirme cu tarie ca aceasta lege este o lege proasta sau o lege bune in absoluta totalitate. In primul rand, este o lege foarte ampla, se apropie de 500 articole si peste 400 de pagini. Efectele sunt atat bune, cat si nedorite.

Partea dureroasa e ca opiniile duse in mass-media sunt ale unor persoane care nu au citit in viata lor o pagina de cod fiscal sau din noul Cod fiscal. Am participat zilele trecute la o emisiune de la un post de televiziune la care a fost invitat si unul dintre autorii scrisorii catre presedintele tarii pentru aprobarea Codului fiscal. Referindu-ma exclusiv la titulatura si gradele universitare si multiplele titluri si specializari avute sau la aplombul cu care manevra dulcea limba romana ai fi crezut ca este cel mai competent economist de pe planeta… in realitate, nu citise un rand din noul Cod fiscal. Doctrina… doctrina... fara nicio substanta!

Noul Cod fiscal genereaza lucruri bune si lucruri nedorite! Dintre lucrurile bune amintim ca am identificat o calitate superioara a actului normativ. Este mult mai bine scris, mai ancorat la realitatile cotidiene. De exemplu, o eroare de calcul la impozitul pe profit pentru anii anteriori nu se mai corecteaza prin depunerea de rectificative la perioada trecuta decat daca este o eroare semnificativa. Similar procedurilor contabile, daca eroarea este nesemnificativa, acesta se corecteaza la perioada curenta si implicit nu se genereaza dobanzi si penalitati de intarziere! Se vede in acest cod o mai mare claritate a continutului narativ si o mai buna corelare intre articole. Beneficiul este evident: mai putine contradictii cu ANAF.

Ce-i in neregula cu noul Cod fiscal? Nu pot afirma ca detin adevarul absolut… insa pot analiza cateva aspecte! In primul rand, nu este in totalitate o reducere a sarcinii fiscale, dimpotriva, unii contibuabili vor fi aspru impozitati.

Prima tendinta este de mutare a sarcinii fiscale de la societate la persoana fizica. Persoana fizica autorizata sau cei ce desfasoara profesii independente vor plati cu varf si indesat asa-zisa relaxare fiscala. De exemplu, pentru un PFA ce-si doreste pensie intreaga, rata de taxare este de circa 48%, pentru un venit mediu de pana la circa 2.500 Eur/luna, iar daca acesta este si platitor de TVA rata de taxare ajunge la 65%. Desigur, orice persoana ar putea sa afirme ca sunt subiectiv pentru ca si eu fac parte dintre aceste categorii socioprofesionale si ma afecteaza direct impozitarea. Asa este, insa nimeni nu poate nega suma procentelor de taxare!

Taxele locale se majoreaza, primariile avand dreptul sa creasca aceste taxe pana la 500% pentru cladiri si terenuri. Nu vor ezita sa majoreze impozitele datorate de societati… ca doar nu sunt votanti!

Terenurile nelucrate mai multi ani vor fi taxate cu impozite locale majorate de pana la 500%. Desigur, dorim ca toate suprafetele agricole ale tarii sa fie lucrate, insa sunt zone ale tarii unde imbatranirea populatiei si plecarea tinerilor in alte localitati conduc la lipsa fortei de munca pentru aceste terenuri. Gurile rele spun ca este o masura ce-i obliga pe acesti batrani sa-si vanda pamantul!

Se majoreaza acciza la bauturile alcoolice! Desigur, nu te obliga nimeni sa cumperi astfel de produse, insa viata ne arata ca suntem o tara care se afla in statisticile cu astfel de consumatori, majorarea accizei neutralizeaza efectul reducerii TVA.

O alta tendinta este avantajarea persoanelor straine fata de persoanele rezidente in Romania. Se reglementeaza o taxare mai avantajoasa a nerezidentilor, chiar daca fac in Romania acelasi tip de afacere cu aceleasi rezultate financiare fata de un rezident. Sunt multiple cazurile fiscale in care se regaseste discriminarea.

Un prim exemplu comparat este taxarea unei microintreprinderi cu proprietar strain si apoi cu unul cetatean roman:
a) proprietar strain nerezident: se achita 8% impozite (3% impozit micro + 5% impozit pe dividend);
b) cu proprietar rezident in Romania se achita 13,5% impozite ( ( 3% impozit micro + 5% impozit pe dividend+5,5% contributia la sanatate).
Rata de crestere a impozitarii de 68% fata de platile factute de un strain doar pentru ca sunt cetatean rezident in Romania!

Un alt exemplu sunt platile de dividende facute de societati romane detinute  de multinationalele mama din alte state membre. Aceste dividende sunt scutite de impozit direct prin codul fiscal, iar platile de dividende catre societati romanesti sunt impozitate cu impozitul pe dividend de 5%, abrogandu-se scutirea existenta !

Si mai pot exemplifica si cu platile de redevente, dobanzi, scutite la impozitare cand sunt platite catre aceleasi societati-mama din alte state membre. Adica exact sumele ce erodeaza profiturile! Sigur... toate se justifica prin prevederi din directive! Insa nicio directiva nu stabileste dezavantajarea capitalului national.

Pentru mine cel mai putin placut lucru al noului Cod fiscal este efectul general asupra bugetului de stat. Asa-zisul deficit de 3% din PIB. La data de 31 mai 2015, conform unei raportari a BNR, tara noastra inregistra o datorie externa de 90 miliarde euro (atat pe termen scurt, cat si pe termen lung). Eu si orice cetatean al tarii sau orice nou- nascut suntem datori vanduti si vom plati cu varf si indesat aceste datorii. Un deficit mai mare inseamna cheltuieli ale statului mai mari cu venituri mai mici, pe langa datoriile deja contractate. Acoperirea deficitului se face din noi imprumuturi ce maresc datoria.  

Doar in primul an de aplicare efectul deficitului este de circa minus 17 miliarde de lei, suma publica calculata de specialisti. Adica statul roman se va imprumuta din nou. Ce vor face cu banii? Ce s-a facut dintotdeauna: licitatii trucate, pomeni electorale, asistati social si taiatul vreunei panglici cu asa-zise investitii publice... praf in ochii votantului! Indiferent de culoarea politica!

Reducerea fiscalitatii este excelenta cand are o baza corecta! Eu sunt de acord cu reducerea fiscalitatii atat cat poate duce cu adevarat economia reala. Dupa cum spune intelepciunea populara, trebuie sa te intinzi cat iti este plapuma. Asa ca daca eu as fi in masura sa adopt acest nou Cod fiscal as merge cu masuri graduale, reducerea treptata a taxelor tinand deficitul sub control.

Nu poti spune reducere de fiscalitate cu introducere de noi taxe compensatorii. Daca economia reala suporta noi reduceri de taxe, dar fara sa introduc pe sub usa din spate alte biruri, in aceleasi tinte de deficit atunci aceasta relaxare fiscala este binevenita! Doar in aceste conditii!  Imprumuturile sunt permise doar pentru binele general al societatii.

Asa-zisa crestere economica pe baza stimularii consumului este o doctrina buna. Buna in manualul de economie din anii '70, ce spunea ca va creste si productia. Ce nu spune nimeni si noi nu suntem in stare sa observam este ca va fi bine in statul unde se produc acele bunuri. Daca stimulam consumul de electronice va fi bine pentru producatorii din China. Asa ca astept mai multe elemente ale Codului fiscal care vor stimula producatorul roman.

 

Contabilul.ro: Pentru ca tot am adus vorba de noul Cod fiscal, mai multi reprezentanti din domeniu considera ca toata aceasta tergiversare a lucrurilor influenteaza negativ opinia investitorilor si scade increderea in piata. Este insa actuala situatie, cu reglementarile care sunt in vigoare, una care sa sprijine afacerile si care sa sustina contribuabilii? Ce instrumente putem folosi, ca simplu cetatean sau ca antreprenor, pentru a face fata mai usor obligatiilor fiscale?

Consultant fiscal, drd. ec. Adrian Benta: Pentru prima sectiune a intrebarii, cred ca marea majoritate a intreprinzatorilor a inteles ca respingerea Codului fiscal nu insemna anularea lui, ci retrimiterea in Parlament pentru modificari si imbunatatiri. Acestia au intuit existenta unei nuante politice, tocmai de aceea acest avant de infierare a gestului presedintelui s-a mai redus.

Cu siguranta insa toata lumea asteapta noul Cod fiscal si cred ca in toamna o sa-l avem si poate va fi un cod mai bun. Este si un termen rezonabil de pus in aplicare de catre noi cel ce-l utilizam in viata de zi cu zi, mai ales ca noi oricum suntem obisnuiti cu legi date peste noapte. La majorarea cotei de TVA de 24% am avut termen cateva ore de aplicare.

Sarcina fiscala este dificila uneori. Iar cel mai usor este de plata cand ai bani… suna a truism, desigur! Insa cel mai bine este sa te gandesti cum faci afaceri bune ca sa realizezi acele taxe. Trebuie sa te asiguri ca vei incasa acele creante la scadenta si ca nu te trezesti cu facturi emise la care tu platesti impozite, iar clientul tau isi deduce sume fara a plati obligatiile.

Sarcina fiscala este mai usoara daca stii ce se intampla cu banii tai si, mai ales, daca poti redirectiona o suma din impozite catre ceva de care vei fi mandru. Daca ai de plata o suma de impozit pe profit atunci fa o sponsorizare la o scoala, orice scoala, suma se reduce din impozit, iar tu ai o multumire sufleteasca. Nu sunt practicant in dogme religioase,  insa se pune la  faptele bune! Chiar si un PFA poate face aceste sponsorizari.

In incheiere as dori sa mentionez, draga cititorule, ca acesta este opinia mea sincera, fara legatura cu vreo doctrina politica, iar fiecare  poate sau nu, sa achieseze la aceasta. Cu siguranta, am scris cu mult respect pentru voi, contribuabili nevazuti ai tarii!

Cu stima,

Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
drd. ec. Adrian Benta


Aici puteti citi partea a II-a a interviului!




Interviu realizat de Mihaela Pascu, manager proiect Manager.ro si MarketingPortal.ro
Redactor Contabilul.ro, Fiscalitatea.ro, InfoTVA.ro

 


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
interviu contabilulinterviu adrian bentaconsultant fiscalcodul fiscalPFAmodificarinoul cod fiscal


Data aparitiei: 03 August 2015

Votati articolul "Interviu drd. ec. Adrian Benta, consultant fiscal: Noul Cod fiscal genereaza lucruri bune si lucruri nedorite. Ce-i in neregula cu noul Cod fiscal?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 28 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X