Ministerul Finantelor Publice a publicat, in data de 14 august, proiectul de ordonanta a Guvernului pentru reglementarea unor masuri fiscal–bugetare. Prin acesta unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita Ministerului Finantelor Publice, in cursul anului 2018, contractarea de imprumuturi din venituri din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, in limita sumei de 800.000 mii lei, pentru asigurarea prefinantarii si/sau cofinantarii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor.
Totodata, unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita astfel de imprumuturi inclusiv pentru asociatiile de dezvoltare intercomunitara.
Imprumuturile se acorda in urmatoarele conditii:
a) rata de dobanda: ROBOR la 3 luni comunicata de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi lucratoare a lunii anterioare autorizarii imprumutului plus o marja in functie de scadenta imprumuturilor, rata dobanzii rezultata ramane fixa pe toata durata de derulare a imprumutului. Marja se stabileste astfel:
◦ 1,5 puncte procentuale pentru scadente de pana la 3 ani, inclusiv;
◦ 2,0 puncte procentuale pentru scadente intre 3 si 5 ani, inclusiv;
◦ 2,5 puncte procentuale pentru scadente intre 5 si 10 ani, inclusiv;
◦ 3,0 puncte procentuale pentru scadente intre 10 si 20 de ani,inclusiv.
b) perioada de rambursare: care este stabilita potrivit scadentei imprumutului acordat, cu posibilitatea rambursarii anticipate, partial sau integral.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Termenul-limita de depunere a documentelor este 29 noiembrie 2018. Unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot depune la directiile generale regionale ale finantelor
publice/administratiile judetene ale finantelor publice, documentatia pentru a fi transmisa Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale.
Rambursarea imprumuturilor se efectueaza in transe trimestriale, egale, incepand cu trimestrul urmator acordarii acestora. Dobanda aferenta se calculeaza lunar prin aplicarea ratei dobanzii la soldul imprumutului, incepand cu luna acordarii imprumutului, si se plateste trimestrial, in suma cumulata pana la zi.
„Unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita in cursul anului 2018, pana la data de 29 noiembrie 2018, inclusiv pentru asociatiile de dezvoltare intercomunitara, de la Ministerul Finantelor Publice, contractarea de imprumuturi din venituri din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, in limita sumei de 800.000 mii lei, pentru asigurarea prefinantarii si/sau cofinantarii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor.”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Proiectul poate fi consultat aici. >>
Nota de fundamentare poate fi consultata aici. >>