Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Proiect MFP: noul termen pentru notificarea privind intentia de restructurare a obligatiilor bugetare ar putea fi 30 septembrie 2020

Data aparitiei: 28 Mai 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiect MFP: noul termen pentru notificarea privind intentia de restructurare a obligatiilor bugetare ar putea fi 30 septembrie 2020
OUG 69/2020OG 6/2019facilitati fiscaleaccesorii
Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP) a fost publicat un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale.
 

Proiect pentru modificarea OG nr. 6/2019: schimbari preconizate
 

In OUG nr. 69/2020 prin care au fost acordate facilitati fiscale privind anularea tuturor accesoriilor aferente debitelor restante la 31 martie 2020 prin depunerea unei cereri de anulare a accesoriilor si indeplinirea conditiilor de plata si de declarare pana la data de 15 decembrie 2020, pentru a crea un tratament echitabil in raport cu debitorii care nu pot accesa aceste facilitati datorita lipsei de lichiditati, este necesara corelarea termenelor privind conformarea voluntara la plata cu mecanismul de restructurare a obligatiilor bugetare reglementat de OG nr. 6/2019 in sensul prorogarii termenului de depunere a notificarii intentiei de restructurare a obligatiilor bugetare precum si termenului de depunere a cererii de restructurare insotita de planul de restructurare si testul creditorului privat prudent.
 
Avand in vedere ca, perioada la care se raporteaza obligatiile bugetare restante este 31 decembrie 2018, iar pana in prezent s-au mai acumulat datorii la bugetul general consolidat care ar trebui achitate pana la data depunerii cererii, inclusiv, ceea ce conduce la un grad scazut de accesare a acestei facilitati fiscale, este necesar ca restructurarea obligatiilor bugetare sa se realizeze pentru obligatiile restante la 31 martie 2020 inclusiv, astfel incat acest termen sa fie in consens cu cel la care se refera facilitatea fiscala constand in anularea accesoriilor aprobata prin OUG nr. 69/2020.
 
De asemenea, se impune ca si termenul de depunere al cererii de restructurare sa fie 15 decembrie 2020 inclusiv, astfel incat sa fie similar cu cel existent pentru anularea accesoriilor potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 69/2020.
 
Astfel, notificarea privind intentia de restructurare a obligatiilor bugetare va avea ca termen de depunere 30 septembrie 2020 inclusiv.
 
Totodata, avand in vedere necesitatea clarificarii prevederilor referitoare la posibilitatea anularii unei cote de maxim 50% din obligatiile bugetare principale cu conditia achitarii unui procent de maxim 15% din obligatiile ce fac obiectul inlesnirilor, se modifica prevederile art. 4 alin. (7)-(9) din Ordonantei Guvernului nr. 6/2019, in sensul ca procentul de maxim 15% al obligatiilor bugetare care trebuie achitate pana la data depunerii cererii de restructurare se raporteaza la obligatiile bugetare principale care fac obiectul esalonarii la plata pe maxim 7 ani.
 
Potrivit notei de fundamentare se propun urmatoarele:
 
crearea posibilitatii de restructurare a obligatiilor bugetare restante la data de 31 martie 2020 inregistrate de  debitorii, persoane juridice de drept public sau privat, cu exceptia institutiilor publice definite potrivit Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si a unitatilor administrativ-teritoriale, aflati in dificultate financiara, in baza planului de restructurare si a testului creditorului privat prudent;
 
prorogarea termenului pentru depunerea intentiei de restructurare pana la data de 30 septembrie 2020 si  implicit prorogarea termenului de depunere a cererii de restructurare pana la data de 15 decembrie 2020.
 
De asemenea, se propun clarificari cu privire la aplicarea procentului de 5%, 10% sau 15% ce trebuie calculat prin raportare la cuantumul obligatiilor bugetare principale care fac obiectul inlesnirii la plata conform art. 4 alin. (2) lit. a) din Ordonantei Guvernului nr. 6/2019, in sensul ca la aplicarea procentelor nu se iau in calcul obligatiile accesorii care se amana la plata in vederea anularii si nici obligatiile bugetare principale care fac obiectul restructurarii urmand a se stinge prin dare in plata sau conversie in actiuni.





Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X