email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF isi propune sa faca din contribuabil un partener. Cele mai multe decizii de impunere sunt contestate in instanta

anafcontribuabildecizii de impunereinstantadragos dorosobligatii fiscale

Procesele interne ale ANAF sunt in plina restructurare, iar una dintre cele mai importante noutati o reprezinta schimbare abordarii de care institutia s-a folosit pana acum in relatia cu contribuabilul. Astfel, desi cele mai multe proceduri nu ii ofera contribuabilului prezumtia de nevinovatie, ANAF isi propune sa il trateze pe acesta ca pe un partener.

Potrivit unor declaratii recente facute de presedintele ANAF, Dragos Doros, in cadrul emisiunii Capital TV, institutia isi propune sa implementeze schimbari semnificative, inclusiv in ce priveste dialogul dintre ANAF si contribuabil:

"Dialogul de care vorbesc, intre ANAF si contribuabil, se face inainte de control. Pana acum nu s-a facut asa cum trebuie, dar nu in ultimii doi, trei, cinci ani sau zece ani. Pur si simplu, nu s-a facut asa cum trebuie! Dialogul acesta trebuie sa aiba loc permanent intre contribuabil si administratia care il are in grija, cu niste oameni dedicati sau cu colectivul de acolo, dar trebuie sa gaseasca o poarta deschisa asa incat atunci cand are o problema zilnica de dubiu in privinta taxelor sau tratamentului fiscal sa aiba cu cine sa vorbeasca si cu cine sa se consulte".

Totodata, asa cum precizeaza presedintele ANAF, e nevoie de imbunatatirea comunicarii dinspre institutie catre contribuabil.

"Cei de la Control nu vor mai veni decat in urma analizei de risc. Noi determinam care sunt contribuabilii care au risc fiscal mic, mijlociu si mare – iar ei vor vorbi doar cu contribuabilul cu risc mare. Menirea controlului este sa constate stari de fapt, preventia este terminata la acel moment", a declarat Doros, citat de Capital.ro.

Faptul ca exista mult prea multe obligatii declarative si de plata nu este un secret pentru nimeni. O impozitare excesiva exista, chiar daca cele mai multe comparatii cu alte state se fac pe anumite categorii de taxe si se obtin astfel in topuri locuri care arata ca Romania se afla printre tarile cu cele mai mici taxe si impozite. Realitatea insa ne demonstreaza ca si veniturile celor mai multi cetateni din Romania sunt printre cele mai mici din Europa.

Noile afaceri nu sunt incurajate, iar investitorii straini isi pierd usor increderea si interesul pentru noi demersuri pe piata autohtona.

ANAF a colectat in 2015 obligatii fiscale de aproximativ 18,8 miliarde lei (4,2 mld. euro), in crestere cu 34,7% faţa de anul 2014. Insa multe dintre aceste decizii de impunere, asa cum informeaza Capital.ro, au fost atacate in instanta. Aceeasi sursa anunta ca rata de succes a acestor cazuri e de 60%-80%, ceea ce arata ca ANAF pierde in instanta cele mai multe procese, inclusiv pentru sume care ajung in total la 500 milioane de euro.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafcontribuabildecizii de impunereinstantadragos dorosobligatii fiscale


Data aparitiei: 09 Mai 2016

Votati articolul "ANAF isi propune sa faca din contribuabil un partener. Cele mai multe decizii de impunere sunt contestate in instanta":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X