Procesele interne ale ANAF sunt in plina restructurare, iar una dintre cele mai importante noutati o reprezinta schimbare abordarii de care institutia s-a folosit pana acum in relatia cu contribuabilul. Astfel, desi cele mai multe proceduri nu ii ofera contribuabilului prezumtia de nevinovatie, ANAF isi propune sa il trateze pe acesta ca pe un partener.
Potrivit unor declaratii recente facute de presedintele ANAF, Dragos Doros, in cadrul emisiunii Capital TV, institutia isi propune sa implementeze schimbari semnificative, inclusiv in ce priveste dialogul dintre ANAF si contribuabil:
"Dialogul de care vorbesc, intre ANAF si contribuabil, se face inainte de control. Pana acum nu s-a facut asa cum trebuie, dar nu in ultimii doi, trei, cinci ani sau zece ani. Pur si simplu, nu s-a facut asa cum trebuie! Dialogul acesta trebuie sa aiba loc permanent intre contribuabil si administratia care il are in grija, cu niste oameni dedicati sau cu colectivul de acolo, dar trebuie sa gaseasca o poarta deschisa asa incat atunci cand are o problema zilnica de dubiu in privinta taxelor sau tratamentului fiscal sa aiba cu cine sa vorbeasca si cu cine sa se consulte".
Totodata, asa cum precizeaza presedintele ANAF, e nevoie de imbunatatirea comunicarii dinspre institutie catre contribuabil.
"Cei de la Control nu vor mai veni decat in urma analizei de risc. Noi determinam care sunt contribuabilii care au risc fiscal mic, mijlociu si mare – iar ei vor vorbi doar cu contribuabilul cu risc mare. Menirea controlului este sa constate stari de fapt, preventia este terminata la acel moment", a declarat Doros, citat de Capital.ro.
Faptul ca exista mult prea multe obligatii declarative si de plata nu este un secret pentru nimeni. O impozitare excesiva exista, chiar daca cele mai multe comparatii cu alte state se fac pe anumite categorii de taxe si se obtin astfel in topuri locuri care arata ca Romania se afla printre tarile cu cele mai mici taxe si impozite. Realitatea insa ne demonstreaza ca si veniturile celor mai multi cetateni din Romania sunt printre cele mai mici din Europa.
Noile afaceri nu sunt incurajate, iar investitorii straini isi pierd usor increderea si interesul pentru noi demersuri pe piata autohtona.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
ANAF a colectat in 2015 obligatii fiscale de aproximativ 18,8 miliarde lei (4,2 mld. euro), in crestere cu 34,7% faţa de anul 2014. Insa multe dintre aceste decizii de impunere, asa cum informeaza Capital.ro, au fost atacate in instanta. Aceeasi sursa anunta ca rata de succes a acestor cazuri e de 60%-80%, ceea ce arata ca ANAF pierde in instanta cele mai multe procese, inclusiv pentru sume care ajung in total la 500 milioane de euro.