In urma sanctiunilor primite de la ANAF, inclusiv in prezent, calea de atac din partea firmelor o reprezinta contestatia care poate fi depusa la ANAF. Procesele pot fi dura insa ani de zile in momentul in care ajung la instanta. O noua propunere legislativa vine insa in sprijinul mediului de afaceri si ofera posibilitatea anularii sanctiunilor primite de la ANAF. Veti regasi, prin cele ce urmeaza, si procedura pe care o presupune modificarea.
In concret, se aplica dreptul de consiliere, alaturi de termene de remediere si o durata de 10 zile pentru efectuarea modificarilor cerute de inspectorii ANAF.
O parte din misiunea Fiscului american e urmatoarea, asa cum scrie James Surowiecki in cartea Intelepciunea multimilor:
"Exista un grup de persoane care ar putea fi tentate de aceste infractiuni, un grup care ar face ca schemele agresive de evitare a taxelor sa devina si mai agresive. Este de datoria noastra sa-i convingem ca aceste manevre nu au niciun sens. O parte importanta din misiunea agentiei este sa-i covinga pe oameni sa aiba incredere in sistem".
In paralel, in Nota de fundamentare a proiectului de modificare a Codului de procedura fiscala prin impunerea dreptului de consiliere (indrumare) si a termenelor de remediere, se precizeaza:
"Trebuie sa ne intrebam care este rostul ANAF? Este de a colecta impozitele si taxele, dar ca sa colectezi impozite, trebuie sa ai ce colecta, iar ca sa ai ce colecta, trebuie ca economia sa mearga, nu sa inchizi intreprinderi. Este total contraproductiv, este contrar scopului pentru care a fost creat ANAF. Mai mult, toate autoritatile statului trebuie sa aiba un rold de consiliere si de ajutor, nu sa puna piedici pentru fiecare antreprenor".
Mai avem, asadar, inainte de a ne asigura ca ne indreptam spre normalitate, pasi de facut in intelegerea rolului deplin al ANAF, rol care nu ar trebui sa fie nici pe departe acela de colectare a taxelor, ci de asigurare a unui mediu de afaceri transparent, corect si cu o cat mai redusa evaziune fiscala.
In expunerea de motive pentru noul proiect care va ajuta firmele sa anuleze sanctiunile primite de la ANAF, se mai precizeaza:
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
"Avand in vedere faptul ca atat Codul fiscal, cat si Codul de procedura fiscala, se modifica de la o zi la alta, politicile fiscale neavand predictibilitate pentru a putea inlatura riscurile fiscale, Agentia Nationala de Administrare Fiscala trebuie sa aiba o abordare mai moderna, sa implementeze metode moderne pentru efectuarea controlului fiscal, sa aiba un rol mai putin punitiv in viata cetatii, si mai ales un rol pozitiv, stimulativ si preventiv.
Colectarea taxelor si impozitelor la bugetul general consolidat, de catre organele fiscale, trebuie sa se faca urmand principiul preventiv, nu cel punitiv. (...)
Urmand acest principiu punitiv invechit, ANAF favorizeaza inchiderea unor companii ce reprezinta o drama, atat pentru cel care o detine, cat si pentru economia romaneasca in ansamblu. O companie nu trebuie inchisa, pentru ca impactul acestui demers se rasfrange atat asupra salariatilor, care isi pierd locurile de mucna, cat si asupra volumului de taxe si impozite virate catre stat. Tocmai de aceea consider ca ceea ce se intampla acum cu controalele Agentiei Nationale de Administrare Fiscale constituie o problema de abordare care tine de secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea.
Nu putem avea un stat care sa dea bunuri si servicii publice de mare calitate fara sa aiba o colectare foarte buna si fara sa aiba companii puternice. Fata de restul Europei, avem cheltuieli bugetare per PIB foarte mici si asta pentru ca in mare parte veniturile bugetare per PIB sunt foarte mici aici.
Rolul preventiv, de consiliere, al organelor fiscale este prezent in legislatia statelor importante ale Uniunii Europene."
O modificare in acest sens ar putea scuti firmele nu doar de initierea unor noi procese, ci si de sanctiunile aplicate de ANAF. In concret, un proiect de lege recent propune ca inspectorii ANAF sa permita firmelor sa isi exprime punctul de vedere in ce priveste faptele constatate de organele de control. In plus, inspectorii vor fi obligati sa ofere consiliere pentru remedierea neregulilor constatate.
In cazul in care consilierea si termenul de remediere de cel mult 10 zile nu vor fi oferite, sanctiunile date de ANAF se anuleaza:
"Sanctiunile si oricare alte dispozitii obligatorii inscrise in actul de control sunt nule de drept daca s-au dispus fara intocmirea procesului verbal prealabil, cu acordarea termenului de remediere".
Odata cu aprobarea proiectului de lege, ar urma sa se modifice Codul de Procedura fiscala pentru introducerea reglementarilor aferente "dreptului de consiliere".
Iata cum arata PROPUNEREA DE COMPLETARE A LEGII 207/2015 privind Codul de procedura fiscala
Articol unic – Dupa art. 9 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 547 din 23 iulie 2015, cu modificările si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, art. 9.1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 9.1 Dreptul de consiliere (indrumare)
(1) Organele fiscale au obligatia ca, de la derularea inspectiei fiscale si pana la aplicarea sanctiunii, sa consilieze contribuabilii in vederea remedierii aspectelor neconforme.
(2) Pentru realizarea consilierii, organul de control incheie un proces – verbal care face referirere la aspectele neconforme si se stabilesc termele de remediere. Controlul se reia intr-un interval de timp ce nu poate fi mai mic de 10 zile.
(3) Sanctiunile si oricare alte dispozitii obligatorii îiscrise in actul de control sunt nule de drept daca s-au dispus fara intocmirea procesului – verbal prealabil, cu acordarea termenului de remediere.
(4) Organele fiscale care, prin efectul legii, pot efectua un control inopinat, conform art. 134, sau cand sunt sesizate sau se autosesizeaza/constata fapte flagrante, se excepteaza de la procedura consilierii.
Conform aceleiasi surse amintite mai sus, noile propuneri precizeaza ca "organele fiscale au obligatia ca, de la derularea inspectiei fiscale si pana la aplicarea sanctiunii, sa consilieze contribuabilii in vederea remedierii aspectelor neconforme". Asadar, odata cu incheierea procesului verbal de constatare, se vor stabili si termene de remediere.
Consideram totusi ca aceasta masura e una benefica, singura conditie care e de dorit e ca aceste noi prevederi sa se aplice si in practica. Din partea mediului de afaceri, contribuabilul va trebui sa isi ceara drepturile si sa contribuuie, cunoscand legea si cerand ca aceasta sa fie aplicata in mod corect, sa contribuie la un nou nivel de normalitate a ceea ce reprezinta administratia fiscala romaneasca.