Persoanele fizice rezidente fiscal in Romania care realizeaza venituri din pensii provenite dintr-un alt stat, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, au obligatia ca, in termen de 30 de zile de la data incadrarii in aceasta categorie de persoane, sa declare la organul fiscal la care sunt arondate cu domiciliul fiscal venitul lunar din pensie, prin depunerea Declaratiei privind venitul estimat - formularul 220.
Astfel, pe formularul 220 se bifeaza casuta "Venituri din pensii din strainatate, realizate in statul de unde provin sumele.
Venitul estimat din pensii obtinute din strainatate se calculeaza ca produs intre venitul lunar din pensie evaluat la cursul pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta depunerii declaratiei si numarul de luni din anul fiscal in care se realizeaza venitul din pensie.in cazul impunerilor efectuate dupa expirarea unor termene de plata, contributia de asigurari sociale de sanatate se repartizeaza la termenele de plata urmatoare.
Pentru incadrarea persoanelor fizice prevazute la alineatul de mai sus in categoria persoanelor care realizeaza venituri din pensii care depasesc, lunar, valoarea unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv, organul fiscal utilizeaza cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta depunerii declaratiei privind venit estimat (formularul 220).
Aceste persoane fizice sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate care se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat sau a declaratiei privind venitul realizat, dupa caz, cu respectarea regulilor prevazute la art. 121 din Codul Fiscal.
Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele mentionate mai sus se determina de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza "Declaratiei privind veniturile realizate din strainatate"- formularul 201. Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere.
Sumele de plata stabilite prin decizia de impunere anuala se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, iar cele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
Cetatenii romani cu domiciliul in tara care detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei, si fac dovada valabilitatii asigurarii, nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
SAF-T Ghid de raportare corecta
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Termen de depunere a "Declaratiei privind venitul estimat" - formular 220 in 30 de zile de la data incadrarii in categoria persoanelor fizice care realizeaza venituri din pensii provenite dintr-un alt stat, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte.
Declaratia 220 se depune la organul fiscal in a carui raza isi au domiciliul sau unde locuiesc efectiv persoanele fizice cu domiciliul fiscal in Romania.
Persoanele fizice care sunt rezidente fiscal in Romania trebuie sa declare pe formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" veniturile din pensii obtinute din strainatate pentru care Romania are drept de impunere.
Termen de depunere a formularului 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" - 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului. Organul fiscal de administrare stabileste impozitul anulal datorat si emite o decizie de impunere. Impozitul datorat in Romania se determina prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului brut anual diminuat cu suma lunara neimpozabila ( pentru anul 2016 suma lunara neimpozabila este de 1.050 lei), calculata la nivelul anului . Suma lunara neimpozabila se acorda pentru fiecare sursa de venit din pensii.
Pentru veniturile din pensii realizate in statul cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si care nu au fost globalizate in vederea impozitarii, creditul fiscal extern este limitat la impozitul pe venit platit in strainatate, dar nu mai mult decat cel datorat pentru venitul similar in Romania, potrivit Codului Fiscal. Sumele in valuta se transforma la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare al venitului. Certificatele sau alte inscrisuri care se vor anexa la formularul 201 si sunt intr-o limba straina, vor fi insotite de traduceri in limba romana certificate de traducatori autorizati de Ministerul Justitiei.
Persoana fizica rezidenta reprezinta orice persoana fizica ce indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) are domiciliul in Romania;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain;
Sursa: ANAF