In ultimii ani, cetatenii romani au posibilitatea neingradita de a investi in societati nerezidente. Avand in vedere ca in tara variantele de a investi cu un grad inalt de rentabilitate este redus, aceasta optiune este din ce in ce mai utilizata.
Investitiile in capitalul unor societati nerezidente aduc un castig atat din cresterea de valoare a titlurilor de proprietate, cat si din dividende.
Este bine de stiut cum se declara si impoziteaza in Romania aceste venituri, mai ales ca in unele tari (cum ar fi Cipru de exemplu) dividendele obtinute de persoane fizice nu se impoziteaza.
In anul 2017, in cazul dividendelor netaxate in tara de origine, sunt aplicabile prevederile articolului 130 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, conform caruia persoanele fizice rezidente datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate, prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.
Pentru veniturile obtinute din strainatate de natura celor obtinute din Romania si neimpozabile in conformitate cu prevederile prezentului titlu se aplica acelasi tratament fiscal ca si pentru cele obtinute din Romania.
Cum veniturile din dividende obtinute din Romania de catre persoane fizice rezidente sunt supuse impozitului de 5%, si veniturile din dividende obtinute din strainatate de catre persoanele fizice rezidente si netaxate local vor fi supuse impozitului de 5%.
In acest scop, persoana fizica rezidenta care obtine venituri din dividende din strainatate trebuie sa depuna o declaratie pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului - este vorba de formularul 201 ”Declaratie privind veniturile realizate din strainatate” prevazut de OPANAF 3695/2016.
In baza declaratiei 201 organul fiscal va emite decizie de impunere anuala, iar impozitele/diferentele de impozit ramase de achitat se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, dupa cum se prevede la art. 130 alin. 6 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
Faptul ca dividendele n-au fost supuse impunerii prin retinere la sursa in tara de origine a acestora nu inseamna altceva decat ca persoana in cauza nu va beneficia de credit fiscal extern.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
In acest context, trebuie mentionat ca acest sistem de taxare este valabil in cazul in care persoana fizica respectiva are si alte venituri, care se supun contributiei pentru asigurari sociale de sanatate (cum ar fi venituri din salarii).
In cazul in care veniturile din dividende mai sus mentionate sunt singura sursa de venituri a contribuabilului rezident, la acestea se va percepe si contributie pentru asigurarile sociale de sanatate.