Potrivit unui anunt oficial transmis recent de vicepresedintele ANAF, Dorel Fronea, Directia Generala a Vamilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) se va transforma in perioada urmatoare, pana la finele anului, in Autoritatea Nationala Vamala din Romania.
Autoritatea Nationala a Vamilor, desfiintata in 2013, isi va prelua astfel din nou atributiile si functiile.
Structura va ramane aceeasi (2.600 de angajati), singura diferenta fiind ca Autoritatea Nationala Vamala va prelua si o parte din posturile vacante in cadrul ANAF.
„Acum suntem o simpla directie in cadrul ANAF si nu putem avea performantele pe care ni le dorim. Vom redeveni Autoritatea Nationala Vamala, cum a fost si pana in 2013, cand a fost desfiintata. (...) Prin reorganizarea aceasta se va eficientiza structura ANAF si nu vor fi cheltuieli de personal. Nu vom avea posturi suplimentare, ci vom lua din posturile vacante de la ANAF, nu cheltuim suplimentar", a declarat Dorel Fronea, potrivit News.ro.
De asemenea, urmeaza sa se reinfiinteze si echipele mobile, desfiintate in anul 2013, si preluate ulterior de Directia Antifrauda.
Potrivit vicepresedintelui ANAF, vor fi inregistrare scaderi in ce priveste traficul ilicit, in vreme ce granitele vor fi mai bine securizate:
"Traficul ilicit cu marfuri si produse in Romania va scadea si vom securiza mai bine frontierele Uniunii Europene, astfel incat vom deveni cel mai puternic partener in combaterea traficului ilicit de marfuri".
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a contabilitatii
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
In ce priveste echipele mobile, acestea vor fi in jur de 50 la nivel national, cu precizarea ca exista deja un parc auto in cadrul Directiei Generale a Vamilor si ca se va face o redistribuire a acestor bunuri, tinand cont ca exista si un parc auto al ANAF.