Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cum s-a modificat procedura de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante

Ultima actualizare: 21 Septembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
lista anafobligatii fiscale restanteOPANAF nr.558/2016lista debitorilor

Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.2266/2016 pentru modificarea si completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, aprobata prin OPANAF nr.558/2016, se aplica de la jumatatea acestui an.

Noutatea adusa de actul normativ mentionat consta in faptul ca s-au exclus din lista debitorilor cu obligatii fiscale restante persoanele fizice si juridice ale caror datorii la bugetul de stat sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie sa o primeasca, la randul lor, de la buget prin restituire sau rambursare. Modificarile urmeaza a fi efectuate incepand cu lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante aferente trimestrului II 2016.

O alta noutate o reprezinta faptul ca listele restantierilor pe care ANAF le va publica pe viitor vor contine o noua coloana, numita "Observatii", in care vor fi trecute precizari privind starea juridica a fiecarui debitor in parte, respectiv insolventa, falimentul sau insolvabilitatea.

In conformitate cu OPANAF nr.558/2016, plafoanele de la care datoriile restante se publica pe site-ul ANAF, sunt:
- 100.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
- 50.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
- 10.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv in cazul persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere;
- 1.500 lei, in cazul debitorilor persoane fizice, altele decat cele de la punctul anterior.

Listele debitorilor cu obligatii fiscale restante contin obligatiile fiscale restante existente la sfarsitul trimestrului de raportare si neachitate la data publicarii listei.

in ceea ce priveste obligatiile fiscale restante, acestea sunt reprezentate de obligatiile fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata, precum si de diferentele de obligatii fiscale principale si accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata. in acelasi timp, exista si anumite tipuri de obligatii fiscale care nu sunt considerate obligatii fiscale restante, si anume:
- obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata;


- obligatiile fiscale stabilite prin acte administrative fiscale a caror executare este suspendata;
- obligatiile fiscale cu termene de plata viitoare, stabilite in planul de reorganizare judiciara.

 

Sursa: AJFP Teleorman






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X