Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

ANAF a modificat procedura de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante

Data aparitiei: 01 August 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
obligatii fiscale restanteanafOANAF 558/2016lista debitorilor

Procedura de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, aprobata prin OANAF 558/2016 a fost modificata prin OANAF 2266 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 578 din 29/07/2016.
Procedura a fost introdusa in februarie 2016 si vizeaza descurajarea acumularii de arierate bugetare de catre contribuabili, persoane fizice si juridice. In acest sens, organele fiscale centrale publica pe pagina de internet proprie a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale.

Obligatiile fiscale restante care fac obiectul publicarii sunt cele existente la sfarsitul trimestrului de raportare si neachitate la data publicarii listei.  

Pentru persoanele juridice se intocmesc liste separate pe categorii de contribuabili, respectiv: contribuabili mari, contribuabili mici si mijlocii. In cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, informatiile referitoare la obligatiile fiscale restante vor cuprinde atat obligatiile fiscale restante datorate de persoana fizica, cat si obligatiile fiscale datorate din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercitarea de profesii libere. Publicarea acestor obligatii fiscale se face pe numele persoanei fizice.

Conform modificarilor aduse nu se considera ca un debitor inregistreaza obligatii fiscale restante in situatia in care suma obligatiilor fiscale restante este mai mica sau egala cu suma de rambursat/restituit, evitandu-se astfel publicarea debitorilor care au de incasat de la buget sume egale sau mai mari decat datoriile.

De asemenea, nu sunt considerate obligatii fiscale restante si nu fac obiectul publicarii nici:
- obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, daca pentru acestea nu s-a implinit - - termenul de plata prevazut in actul de acordare a inlesnirii;
- obligatiile fiscale stabilite in acte administrative fiscale a caror executare este suspendata in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004;
- obligatiile fiscale cu termene de plata viitoare stabilite in planul de reorganizare judiciara aprobat in conditiile legii.
- obligatiile fiscale restante al caror cuantum total este sub urmatoarele plafoane:


   a) 100.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
   b) 50.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
   c) 10.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv in cazul persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere;
   d) 1.500 lei, in cazul debitorilor persoane fizice, altele decat cele de la lit. c).

In vederea instiintarii debitorului si eliminarii eventualelor neconcordante organul fiscal comunica debitorului o notificare, pana in data de 15 a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare, cu privire la obligatiile fiscale restante.In cazul in care exista neconcordante intre evidenta debitorilor si sumele cuprinse in notificari, debitorii au dreptul sa se prezinte la organul fiscal in termen de 5 zile de la data comunicarii notificarii, in vederea punerii de acord asupra acestora. In caz contrar, obligatiile fiscale restante se publica asa cum au fost mentionate in notificare sau cele ramase nestinse din acestea la data publicarii, dupa caz.
Listele debitorilor publicate de ANAF vor contine si informatii privind starea juridica a debtorilor, respectiv insolventa, faliment sau insolvabilitate.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X