In Monitorul Oficial al Romaniei nr.78/03.02.2016 a fost publicat OPANAF nr.558/2016 prin care se stabileste procedura de publicare a listei debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante. Acesta este dat in aplicarea art.162 din Legea nr.207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala.
In vederea descurajarii acumularii de arierate bugetare de catre contribuabili, organele fiscale centrale publica pe pagina de internet proprie a ANAF lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale.
Obligatiile fiscale restante sunt cele existente la sfarsitul trimestrului de raportare si neachitate la data publicarii listei.
Prin obligatii fiscale restante se intelege:
a) obligatii fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata;
b) diferentele de obligatii fiscale principale si accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar daca
pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata prevazut la art.156 alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Nu sunt considerate obligatii fiscale restante:
a) obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata prevazut in actul de acordare a inlesnirii;
b) obligatiile fiscale stabilite in acte administrativ fiscale a caror executare este suspendata in conditiile Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) obligatiile fiscale cu termene de plata viitoare stabilite in planul de reorganizare judiciara aprobat in conditiile legii.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Lista se publica trimestrial, pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare si cuprinde obligatiile fiscale restante, peste un anumit plafon, la sfarsitul trimestrului si neachitate la data publicarii listei.
Inainte de publicare, obligatiile fiscale restante se notifica debitorilor. Nu fac obiectul publicarii obligatiile fiscale restante al caror cuantum total este sub urmatoarele plafoane:
a) 1.500 lei pentru contribuabilii mari;
b) 1.000 lei pentru contribuabilii mijlocii;
c) 500 lei pentru celelalte categorii, inclusiv pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere;
d) 100 lei in cazul debitorilor persoane fizice, altele decat cele de la lit.c);
Organul fiscal trimite o notificare, conform modelului prevazut in ordin, pana la data de 15 a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare, cu privire la obligatiile fiscale restante.
In cazul in care exista neconcordante intre evidenta debitorilor si sumele cuprinse in notificari, punerea de acord asupra acestora se realizeaza in termen de 5 zile de la data notificarii, in caz contrar obligatiile fiscale restante notificate se considera recunoastere a datoriei.
In termen de 15 zile de la achitarea integrala a obligatiilor fiscale datorate, organul fiscal central opereaza, din oficiu, modificarile pentru fiecare debitor care si-a achitat aceste obligatii, in sensul eliminarii din lista.