email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF va publica trimestrial lista firmelor care NU au obligatii restante

ANAF va publica trimestrial lista firmelor care NU au obligatii restante
lista neagraanafcodul de procedura fiscalalista alba

Agentia Nationala de Administrare Fiscala va publica pe viitor lista firmelor care NU au obligatii restante la bugetul de stat, potrivit unei prevederi care urmeaza sa fie introdusa in Codul de procedura fiscala. 

Se propune introducerea unui nou articol, articolul 162^1 privind publicarea listelor contribuabililor care nu au obligatii restante, in sensul aducerii la cunostintei opiniei publice a contribuabililor care si-au declarat si achitat la scandenta obligatiile fiscale de plata si care nu figureaza in evidentele fiscale cu obligatii restante. In acest mod, in relatiile contractuale derulate de catre mediul de afaceri, contribuabilii care nu au obligatii restante pot fi considerati parteneri de incredere.”, se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului publicat saptamana trecuta pe site-ul Finantelor. 

Citeste si: In curand in Codul de procedura fiscala - 24 de modificari propuse de Finante
 

Extras din proiect

Dupa articolul 162 se introduce un nou articol, art. 162 ^1 , cu urmatorul cuprins: 

„Art. 162^1 Publicarea listelor contribuabililor care nu au obligatii restante

(1) Organul fiscal central, precum si organul fiscal local, au obligatia de a publica pe pagina de internet proprie lista contribuabililor care au declarat si au achitat la scadenta obligatiile fiscale de plata si care nu au obligatii restante.

(2) Lista se publica trimestrial, pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare.

(3) Procedura de aplicare a prezentului articol se aproba:
a) in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central, prin ordin al presedintelui A.N.A.F.; b) in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin hotarare a consiliului local.” 


In prezent, organele fiscale au obligatia de a publica pe pagina de internet proprie lista debitorilor persoane juridice care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii. In Programul de guvernare 2021 – 2024, aprobat prin Hotararea Parlamentului nr. 42/2021 pentru acordarea increderii Guvernului, se stabileste ca obiectiv al ANAF mediatizarea celor mai buni platitori de impozite si taxe prin elaborarea "listei albe" ce cuprinde contribuabili care si-au declarat si achitat la scadenta obligatiile fiscale de plata. 


Despre implementarea unei “liste albe” cu contribuabilii corecti se vorbeste inca de anii trecuti. In 2019, modificarea fiscala aparea in Planul de masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la Bugetul general consolidat. Pentru sprijinirea conformarii la plata obligatiilor de stat, Fiscul mai voia sa recurga in trecut si la acordarea de facilitati fiscale la plata obligatiilor fiscale pentru bunii platitori. Mai exact, fosta sefa ANAF, Mirela Calugareanu, luase in calcul un bonus de 3% din sumele achitate integral si la termenul prevazut. 

“A fost creionat proiectul de act normativ care reglementeaza doua aspecte: cum avem asa-zisa lista neagra, vom avea trimestrial, in acelasi ritm, lista alba, iar pe de alta parte proiectul de act normativ vizeaza acordarea unui bonus de 3% din sumele achitate integral si la termen de catre bunii platitori”, preciza in 2019 fosta sefa a Fiscului. 

In proiectul actual, Finantele nu au specificat nimic despre posibilitatea acordarii unor facilitati fiscale pentru contribuabilii corecti. 
 

Citeste si: Lista neagra a ANAF. Care sunt factorii de risc care atrag controalele la firma ta


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
lista neagraanafcodul de procedura fiscalalista alba


Data aparitiei: 29 August 2022

Votati articolul "ANAF va publica trimestrial lista firmelor care NU au obligatii restante":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X