Agentia Nationala de Administrare Fiscala va publica pe viitor lista firmelor care NU au obligatii restante la bugetul de stat, potrivit unei prevederi care urmeaza sa fie introdusa in Codul de procedura fiscala.
“Se propune introducerea unui nou articol, articolul 162^1 privind publicarea listelor contribuabililor care nu au obligatii restante, in sensul aducerii la cunostintei opiniei publice a contribuabililor care si-au declarat si achitat la scandenta obligatiile fiscale de plata si care nu figureaza in evidentele fiscale cu obligatii restante. In acest mod, in relatiile contractuale derulate de catre mediul de afaceri, contribuabilii care nu au obligatii restante pot fi considerati parteneri de incredere.”, se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului publicat saptamana trecuta pe site-ul Finantelor.
Citeste si: In curand in Codul de procedura fiscala - 24 de modificari propuse de Finante
Extras din proiect:
Dupa articolul 162 se introduce un nou articol, art. 162 ^1 , cu urmatorul cuprins:
„Art. 162^1 Publicarea listelor contribuabililor care nu au obligatii restante
(1) Organul fiscal central, precum si organul fiscal local, au obligatia de a publica pe pagina de internet proprie lista contribuabililor care au declarat si au achitat la scadenta obligatiile fiscale de plata si care nu au obligatii restante.
(2) Lista se publica trimestrial, pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare.
(3) Procedura de aplicare a prezentului articol se aproba:
a) in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central, prin ordin al presedintelui A.N.A.F.; b) in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin hotarare a consiliului local.”
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
In prezent, organele fiscale au obligatia de a publica pe pagina de internet proprie lista debitorilor persoane juridice care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii. In Programul de guvernare 2021 – 2024, aprobat prin Hotararea Parlamentului nr. 42/2021 pentru acordarea increderii Guvernului, se stabileste ca obiectiv al ANAF mediatizarea celor mai buni platitori de impozite si taxe prin elaborarea "listei albe" ce cuprinde contribuabili care si-au declarat si achitat la scadenta obligatiile fiscale de plata.
Despre implementarea unei “liste albe” cu contribuabilii corecti se vorbeste inca de anii trecuti. In 2019, modificarea fiscala aparea in Planul de masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la Bugetul general consolidat. Pentru sprijinirea conformarii la plata obligatiilor de stat, Fiscul mai voia sa recurga in trecut si la acordarea de facilitati fiscale la plata obligatiilor fiscale pentru bunii platitori. Mai exact, fosta sefa ANAF, Mirela Calugareanu, luase in calcul un bonus de 3% din sumele achitate integral si la termenul prevazut.
“A fost creionat proiectul de act normativ care reglementeaza doua aspecte: cum avem asa-zisa lista neagra, vom avea trimestrial, in acelasi ritm, lista alba, iar pe de alta parte proiectul de act normativ vizeaza acordarea unui bonus de 3% din sumele achitate integral si la termen de catre bunii platitori”, preciza in 2019 fosta sefa a Fiscului.
In proiectul actual, Finantele nu au specificat nimic despre posibilitatea acordarii unor facilitati fiscale pentru contribuabilii corecti.
Citeste si: Lista neagra a ANAF. Care sunt factorii de risc care atrag controalele la firma ta