Data de 25 octombrie 2016 e termenul limita pentru plata primei rate a impozitului pe venit pentru veniturile din activitati agricole.
Autoritatile fiscale reamintesc in aceasta perioada contribuabililor care obtin venituri din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit ca, pâna pe 25 octombrie 2016 au obligatia platii primei rate a impozitului pe venit.
In conformitate cu prevederile art. 103 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din: Manual de politici contabile - Stick USB Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje Examen Consultant Fiscal 2024
- cultivarea produselor agricole;
- exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
- cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
De asemenea, contribuabilii au si obligatia achitarii contributiei de asigurari de sanatate.
Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal competent prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
In cazul in care s-au inregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale ca inghet, grindina, polei, ploaie abundenta, seceta si inundatii, precum si a epizootiilor ce afecteaza peste 30 % din suprafetele destinate productiei agricole vegetale/animalele detinute, norma de venit se reduce proportional cu pierderea respectiva.