In cele ce urmeaza, tinand cont de reducerea plafonului pentru plati cu card, la structuri cu amanuntul se vinde in sistem en-gros, dar si catre persoane fizice la pret negociat. Vanzarile catre persone fizice nu au un caracter continuu. Firma foloseste casa de marcat pentru incasari de la persoane fizice. Vom vedea daca societatea este obligata la instalarea aparatului de plata pentru card si daca in plafonul de 10.000 euro intra toata CA sau numai cifra pentru vanzari la persoane fizice.
Daca in unitatea dvs. se utilizeaza casa de marcat , conform art. 1, alin (9) din OUG 28/1999 actualizata "(9) Se interzice operatorilor economici care, potrivit legii, au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale si de a emite bonuri fiscale cu acestea, sa inmaneze clientilor documente care atesta plata contravalorii bunurilor achizitionate sau serviciilor prestate, altele decat bonurile fiscale, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (8).”
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 23100 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Am citat acest act normativ pentru a evidentia faptul ca legea nu face distinctie intre clientii dvs. : persoane juridice sau persoane fizice in cazul in care aveti obligatia de a utiliza casa de marcat.
(Atentie si la OG 99/2000, art. 73 :” 22. exercitarea de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare, cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei si cu interzicerea uneia dintre cele doua activitati;”).
Revenind la OUG 193/2002 asa cum a fost ea modificata prin Legea 209/2016,aceasta prevede :
"(3) Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei au obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit."
Deci :
- Presupunem ca dvs. at organizat 2 spatii de vanzare : unul pentru pentru vanzare en-gros si unul pentru vanzare cu amanuntul in care utilizati casa de marcat.
- Sunteti deci autorizati si pentru vanzare cu amanuntul
- Fiind autorizati pentru vanzarea cu amanuntul va incadrati la persoanele juridice la care se refera art. (3).
Din pacate nu au aparut norme metodologice de aplicare a acestei prevederi, astfel incat consider ca este prudent sa considerati ca CA ce se ia in considerare este intreaga CA nu numai cea realizata din vanzarile catre persoane fizice.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
In opinia mea dvs. ar trebui sa va instalati POS daca CA realizata din vanzare (indiferent catre cine) depaseste 10.000 de euro/an. Daca nu ati fi desfasurat deloc vanzare cu amanuntul, nu v-ati fi incadrat in aceasta prevedere.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil