Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Noi modificari ale reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014

Data aparitiei: 03 Februarie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
reevaluarea mijloacelor fixeOANAF 166/2017situatiile financiare anualeAmortizarea investitiilor imobiliare

Prin OANAF 166/2017, publicat in M.OF. nr. 86 din 31 ianuarie 2017, au fost aduse modificari si completari Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014.

Principalele modificari vizeaza:

  • Reevaluarea mijloacelor fixe. Note explicative

Conform modificarilor aduse, in cazul in care se efectueaza reevaluarea, in notele explicative trebuie prezentate urmatoarele informatii:
    a) daca a fost implicat un evaluator autorizat, potrivit legii;
    b) pentru fiecare categorie de imobilizari corporale reevaluata, valoarea contabila care ar fi fost recunoscuta daca activele ar fi fost inregistrate la cost istoric;
    c) surplusul din reevaluare, indicand modificarea aferenta perioadei.

Pana la aceste modificari, in notele explicative se prezentau, separat pentru fiecare element din bilant de natura imobilizarilor corporale reevaluate:
   a) valoarea la cost istoric a imobilizarilor reevaluate si suma ajustarilor cumulate de valoare; sau
   b) valoarea la data bilantului a diferentei dintre valoarea rezultata din reevaluare si cea reprezentand costul istoric si, atunci cand este cazul, valoarea cumulata a ajustarilor suplimentare de valoare.

  • Inregistrarea costurilor de testare a activelor imobilizate incluse in costul acestora

Costurile de testare a functionarii corecte a activului, dupa deducerea incasarilor nete provenite din vanzarea elementelor produse in timpul aducerii activului la amplasamentul si conditia de functionare (cum ar fi esantioanele produse la testarea echipamentului). Din punct de vedere contabil, conform OMFP 166, cheltuielile reprezentand costuri de testare si veniturile mentionate mai sus se inregistreaza distinct, in functie de natura acestora, diferenta dintre cheltuielile si veniturile respective urmand a fi inregistrata apoi pe seama activului in curs de constructie (articol contabil 231 «Imobilizari corporale in curs de executie» = 722 «Venituri din productia de imobilizari corporale»);".

 

  • Amortizarea investitiilor imobiliare

In cazul investitiilor imobiliare pentru care nu au fost gasiti inca chiriasi, in functie de politica contabila adoptata, entitatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.

Corelarea prevederilor pct.  276 cu tratamentul contabil aplicabil ansamblurilor sau complexurilor de locuinte destinate vanzarii. Desi  la pct. 274 alin. (2) din reglementari se preciza ca, in categoria stocurilor se cuprind si activele cu ciclu lung de fabricatie, destinate vanzarii (de exemplu, echipamente, nave, ansambluri sau complexuri de locuinte etc., realizate de entitatile ce au ca activitate principala obtinerea si vanzarea unor astfel de produse) aceste active nu se regaseau la pct. 276 ca fiind incluse in categoria stocurilor.

 

  • Recunoasterea dobanzilor si penalitatilor de intarziere precum si altor datorii de natura similara

Acestea se recunosc fie in contul de profit si pierdere, fie in rezultatul reportat, in functie de perioada careia ii corespund si cu respectarea prevederilor reglementarilor contabile.

  • Introducerea unor prevederi privind asistenta guvernamentala

Asistenta guvernamentala reprezinta actiunile intreprinse de guvern cu scopul de a acorda beneficii economice specifice unei entitati sau unei categorii de entitati care indeplinesc anumite criterii. Asistenta acordata de guvern se reflecta distinct in cadrul decontarilor cu bugetul statului. In acest sens, asistenta guvernamentala nu include beneficii care sunt oferite doar indirect, prin actiuni ale guvernului care influenteaza conditiile generale de activitate economica, cum ar fi punerea la dispozitie de infrastructura in zonele aflate in dezvoltare sau impunerea unor constrangeri comerciale entitatilor concurente. Acele forme de asistenta guvernamentala carora nu li se poate atribui, in mod rezonabil, o anumita valoare, precum si acele tranzactii cu guvernul care nu se pot distinge de operatiunile comerciale normale ale entitatii nu li se aplica tratamentul contabil specific subventiilor.

  • Recunoasterea cheltuielilor – promisiuni de cumparare

Reglementarile contabile prevad ca o promisiune de vanzare nu genereaza contabilizarea veniturilor. Prin OMFP 166 se aduc clarificari si in cazul promisiunilor de cumparare – „O promisiune de cumparare nu genereaza contabilizarea de cheltuieli.".

Planul de conturi si functiunea conturilor

Contul 8031 "Imobilizari corporale luate cu chirie" se transforma in 8031 «Imobilizari corporale primite cu chirie sau in baza altor contracte similare»

Se introduc doua noi conturi: 4318 "Alte contributii pentru asigurarile sociale de sanatate"  si 7865 "Venituri financiare din amortizarea diferentelor aferente titlurilor de stat". In contul 4318  se va inregistra contributia datorata, potrivit legii, de alte persoane decat angajatii, pentru asigurarile sociale de sanatate.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X