Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Modificarea politicilor contabile: exemple de situatii in care este justificata

Data aparitiei: 09 Iunie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modificarea politicilor contabile: exemple de situatii in care este justificata
amortizare fiscalapolitici contabilecod fiscallegea contabilitatii

Modificarea politicilor contabile este permisa, insa exista anumite conditii care trebuie respectate. Mai mult de atat, neaprobarea si neintocmirea acestora constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit Legii contabilitatii. 

Este important de precizat a schimbarea conducerii entitatii nu justifica modificarea politicilor contabile.

Analizam cazul unei societati comerciale care are ca politica contabila: rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor sa fie deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau a cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate si se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale.

In ce conditii ar putea fi modificata aceasta politica contabila astfel incat impozitarea rezervelor din reevaluare sa fie facuta la momentul scaderii din gestiune a mijloacelor fixe reevaluate si nu pe masura amortizarii acestora?

Manualul de Politici Contabile a fost actualizat! Evita controale si amenzi de pana la 4.000 de lei!

Modificarea politicilor contabile: raspunsul specialistului

Aspecte cu privire la modificarea politicilor contabile, sunt prevazute la pct. 62 din Reglementarile contabile, astfel:

Modificarile de politici contabile pot fi determinate de:

a) initiativa entitatii, caz in care modificarea trebuie justificata in notele explicative la situatiile financiare anuale;
b) o decizie a unei autoritati competente si care se impune entitatii (modificare de reglementare), caz in care modificarea nu trebuie justificata in notele explicative, ci doar mentionata in acestea.

Modificarea de politica contabila la initiativa entitatii poate fi determinata de:

- o modificare exceptionala intervenita in situatia entitatii sau in contextul economico-financiar in care aceasta isi desfasoara activitatea;
- obtinerea unor informatii credibile si mai relevante.

Exemple de situatii care justifica modificarea de politici contabile pot fi:

- admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata a valorilor mobiliare pe termen scurt ale entitatii sau retragerea lor de la tranzactionare;
- schimbarea actionariatului, datorata intrarii intr-un grup, daca noile metode asigura furnizarea unor informatii mai fidele;
- fuziuni si divizari efectuate la valori contabile, caz in care se impune armonizarea politicilor contabile ale societatii absorbite cu cele ale societatii absorbante etc.

Schimbarea conducatorilor entitatii nu justifica modificarea politicilor contabile.

Nu se considera modificari ale politicilor contabile:

a) aplicarea unei politici contabile pentru tranzactii, alte evenimente sau conditii care difera, ca fond, de cele care au avut loc anterior; si
b) aplicarea unei noi politici contabile pentru tranzactii, alte evenimente sau conditii care nu au avut loc anterior sau care au fost nesemnificative.

La pct. 109 se precizeaza ca in sensul prezentelor reglementari, castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.

In cazul mentionat de dvs. apreciez ca nu se modifica politica contabila, avand in vedere ca nu se trece la metoda costului, ci se modifica modalitatea de impozitare a castigului.

Insa, potrivit prevederilor de la art. 26 alin. 6 din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile alin. (5), rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.

Astfel, legea fiscala impune ca rezervele din reevaluare care sunt deduse la calculul profitului impozabil:

- prin intermediul amortizarii fiscale se impoziteaza odata cu deducerea amortizarii fiscale;
- prin intermediul cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate se impoziteaza la momentul scaderii din gestiune;


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X