In cadrul unui eveniment care a avut ca subiect aplicarea metodelor de contabilitate in viitor, Jim Brumby, unul dintre directorii World Bank’s Governance Global Practice, si-a exprimat opinia potrivit careia comunitatea internationala ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a trece la implementarea contabilitatii de angajamente.
Acesta a luat in discutie in ce masura actiunile colective intre diferite organizatii si guverne genereaza suficienta miscare si implicare in directia dorita pe cat ar trebui.
"Exista metode de a schimba felul in care se iau deciziile la nivel de tara pentru a le face mai deschise catre adoptarea de politici favorabile binelui public", a declarat acesta, citat de Public Finance International. "Unul dintre jucatorii importanti in aceasta privinta e reprezentat de comunitatea internationala".
In opinia sa, pentru a avea oameni de actiune e nevoie de dedicare, coordonare si cooperare, dand ca exemplu efortul global vazut in cazul BEPS - proiectul de combatere a evaziunii fiscale sustinut de OECD.
Conform Public International, acesta a descris lipsa de informatie privind situatia financiara a guvernelor din tari precum China ca o reala ingrijorare, tinand cont de importanta unor astfel de economii in relatie cu cea mondiala.
Alti reprezentanti ai Bancii Mondiale si ai Fondului Monetar International au pus accentul pe importanta contabilitatii de angajamente pentru un management financiar public care sa fie unul puternic.
Svetlana Klimenko, directorul de management financiar in cadrul Bancii Mondiale, a subliniat rolul pe care il joaca azi contabilitatea de angajamente.
S-a discutat, in cadrul aceleiasi intalniri la nivel inalt, si despre riscurile pe care le implica pasivele contingente in cadrul PPP-urilor (parteneriatele public-private), a intreprinderilor de stat sau in caz de evenimente neasteptate precum sunt dezastrele naturale.
In acest context, contabilitatea de angajamente e esentiala pentru a gestiona riscurile intalnite in situatiile de mai sus.
Transparentizarea trebuie sa conduca la un impact fiscal direct care sa poata fi estimat si incorporat inainte ca riscurile sa devina realitate. Pentru ca acest lucru sa se produca, e nevoie ca economistii si profesionistii contabili sa lucreze mai mult impreuna, aspect subliniat de mai multi dintre cei care au luat cuvantul in cadrul intalnirii.
Amanda Sayeghm, economist in cadrul departamentului de fiscalitate al FMI, a atras atentia asupra faptului ca in vreme ce multe tari emit bilanturi, multe elemente (parteneriate public-private, pasivele contingente, pensiile pentru functii publice sau riscurile asociate activelor financiare) lipsesc.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T pentru Contribuabili Mici
In afara de faptul ca sunt incomplete, bilanturile nu erau tot timpul folosite pentru analiza de risc sau fiscala si, ca o consecinta directa, beneficiile la nivel de management erau limitate.
Aceasta a furnizat ulterior mai multe cai prin care se pot folosi acestea mai mult ca un instrument: reducerea datoriilor si valoarea deficitului si concentrarea pe obiective fiscale legate de bilant, luarea in calcul a riscurilor identificate in deficituri, precum si simularea de criza.