CECCAR informeaza ca, potrivit unui recent studiu realizat de Federatia Internationala a Contabililor (IFAC) si de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), Practici in contabilitatea de angajamente si cum resimt reforma statele membre OECD, aproape trei sferturi dintre membrii OECD au adoptat contabilitatea de angajamente pentru raportarea financiara de la finalul acestui an financiar si peste un sfert isi intocmesc in prezent bugetele anuale pe o baza de angajamente.
Totodata, aminteste CECCAR, in acelasi studiu se arata ca "din cele 34 de state membre cu economii avansate, 25 de tari (73%) isi intocmesc raportarile financiare anuale pe baza contabilitatii de angajamente, iar alte 3 state (9%) sunt in prezent in plina tranzitie la contabilitatea de angajamente. Doar sase tari aplica acum contabilitatea de casa".
Despre contabilitatea de angajamente si rolul sau in 2017 am scris pe larg in materialele de mai jos:
- Trecerea la contabilitatea de angajamente influenteaza pozitiv ratingurile de credit. Ce ne sfatuiesc expertii
- Cum sa folosim bilantul contabil pentru a identifica riscuri financiare. Beneficiile contabilitatii de angajamente intr-o analiza a unor experti internationali
In ce priveste noul comunicat transmis de OECD, CECCAR citeaza urmatoarele:
"Acest studiu examineaza si compara practicile de contabilizare si de bugetare la nivelul administratiilor locale din statele membre OECD. Se discuta, de asemenea, provocarile, dar si beneficiile reformei contabilitatii de angajamente. in cele din urma, studiul analizeaza masurile pe care statele membre le iau pentru ca informatiile bazate pe contabilitatea de angajamente sa fie mai bine utilizate in viitor."
O versiune electronica a raportului poate fi consultata sau achizitionata pe website-ul OECD, informeaza sursa de mai sus.
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In ce priveste relatia Romaniei cu OECD, CECCAR aminteste ca, "desi nu este inca membra a organizatiei, Romania s-a implicat in programele initiate de structurile OECD prin intermediul specialistilor guvernamentali. Romania este reprezentata la sedintele a 19 grupe de lucru OECD. Specialisti din 14 ministere si agentii guvernamentale iau parte la aceste reuniuni. Ministerul Afacerilor Externe are rol de coordonare a relatiilor Romaniei cu Organizatia".