Analiza noastra din randurile urmatoare se opreste asupra unui credit contractat pe termen lung pentru
achizitionarea unui utilaj in luna septembrie 2015. Conform scadentarului, prima rata se va achita in luna ianuarie 2016 (s-a obtinut o perioada de gratie de 3 luni). Comisioanele bancare de acordare aferente acestui credit s-au inregistrat in contul 471 conform O.M.F.P. 1802/2014.
Vom stabili din ce luna se trec pe cheltuieli esalonat aceste comisioane (octombrie 2015 sau ianuarie 2016) avand in vedere ca plata primei rate va fi in ianuarie 2016, iar conform Ordinului1802/2014 cheltuielile in avans urmeaza sa se recunoasca la cheltuieli curente esalonat pe perioada de rambursare a imprumuturilor respective?
In opinia noastra, indiferent de scadenta dobanzii, atat cheltuiala cu dobanda cat si comisioanele si spezele bancare trebuie alocate in clasa 6 de cheltuieli aferente perioadei la care se refera. In acest sens, interpretam aplicare principiului contabilitatii de angajamente enumerata de art. 53 alin. (1) si (4) din OMFP nr. 1802/2014, dupa cum urmeaza:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
"(1) Principiul contabilitatii de angajamente. Efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente.(…)
(4) Principiul contabilitatii de angajamente se aplica inclusiv la recunoasterea dobanzii aferente perioadei, indiferent de scadenta acesteia.".
In principium consideram ca trebuie sa revizuiti procedura contabila aplicabila in sensul ca:
- veti identifica cota de cheltuieli cu dobanda si comisioanele bancare aferente exercitiului 2015;
- se va storna din contul 471 "Cheltuieli in avans" valoarea cheltuielilor aferente exercitiului curent ce se vor inregistra in cheltuielile din clasa 6.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Adrian Benta - Consultant fiscal si doctor in economie