In analiza de mai jos, avem cazul unei firme care inchiriaza spatii industriale. Contractele de inchiriere presupun plata unei chirii diferite pe perioada derularii contractului. In primul an chiria este stabilita la 1000 euro/luna, iar din al doilea an chiria este stabilita la nivelul a 2000 euro/luna. Vom vedea cum se recunoaste venitul din chirie conform contabilitatii de angajamente pe perioada derularii contractului.
Contabilitatea de angajamente presupune ca efectele tranzactiilor si evenimentelor sunt recunoscute atunci cand ele se produc, si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat/platit. Asadar, incheierea contractelor va produce efecte si in inregistrarile contabile, indiferent de data la care se va incasa contravaloarea serviciilor prestate.
Conform pct. 448 alin. (1) din OMFP 1802/2014, veniturile din chirii se recunosc pe baza contabilitatii de angajamente, conform contractului. Tot in acest ordin se precizeaza faptul ca intreaga valoare a contraprestatiei se va recunoaste pe o baza liniara de-a lungul duratei contractului de inchiriere.
Asadar, daca presupunem ca la incheierea contractului , durata acestuia este de 2 ani, si valoarea totala este 36.000 eur (1000eur/luna*12 luni + 2.000eur/luna*12 luni), dvs. va trebui sa inregistrati lunar la venituri curente din redevente si chirii suma de 1500eur (36.000eur/24 luni), pe toata perioada desfasurarii contractului.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu - Consultant contabil si fiscal
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Operare SAGA Exemple practice si recomandari