Conform noului proiect al Codului Economic, determinarea plafonului neimpozabil aferent (Pn) gospodariei se efectueaza pe baza punctajului acordat in functie de numarul membrilor gospodariei. Numarul membrilor luat in calcul la stabilirea punctajului aferent gospodariei este numarul membrilor declarat la data implementarii gospodariei prevazuta la art. 57^2 alin. (1).
(4) Persoana fizica ce a locuit efectiv, in cursul anului, la mai multe numere cadastrale se declara ca membru intr-o singura gospodarie potrivit procedurii prevazute la art. 57^2 alin. (2).
(5) Punctajul (P) alocat gospodariei este egal cu numarul membrilor gospodariei plus un punct.
P = numar de puncte +1
(6) Stabilirea plafonului neimpozabil aferent gospodariei se calculeaza ca produs intre punctajul acordat gospodariei, 1.000 de lei si 12 luni.
Pn = P x 1.000 lei x 12 luni
Definitii utile din proiectul de Cod economic:
- venit anual global impozabil: suma veniturilor/castigurilor nete/brute, dupa caz, obtinute de catre fiecare membru al gospodariei din Romania
- plafon neimpozabil: se calculeaza ca produs intre punctajul acordat gospodariei, 1.000 de lei si 12 luni, in care punctajul este egal cu numarul membrilor gospodariei plus 1.
- venitul global ajustat: diferenta intre venitul anual global si plafonul neimpozabil
- impozitul pe venitul anual global: se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual global impozabil
Cum se calculeaza baza de impozitare
Stabilirea venitului net anual global impozabil se va face pe gospodarie. Venitul anual global se determina reprezinta suma veniturilor/castigurilor nete/brute, dupa caz, obtinute de catre fiecare membru al gospodariei din Romania.
Ulterior se determina plafonul neimpozabil aferent fiecarei gospodarii. Acesta se stabileste prin inmultirea punctajului acordat gospodariei cu 1.000 de lei si 12 luni, calcul in care punctajul este egal cu numarul membrilor gospodariei plus 1.
Exemple
Mai exact, in cazul unei gospodarii formate dintr-o singura persoana, plafonul neimpozabil va fi de 24.000 de lei anual, in cazul unei gospodarii formate din doua persoane acesta va fi de 36.000 de lei, iar din trei persoane, cum e cazul unei familii cu un copil, de 48.000 de lei, conform Mediafax.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
in cazul in care venitul anual depaseste aceasta valoare se va aplica pe diferenta un impozit de 10%. Este vorba de impozitul pe venitul global ajustat care se calculeaza ca diferenta intre venitul anual global si plafonul neimpozabil.
Daca venitul anual global ajustat este pozitiv, venitul net anual global impozabil se determina prin acordarea din venitul anual global ajustat pe gospodarie a exista mai multe deduceri.