email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect OMFP: Aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial

reglementari contabilefara scop patrimonialpartida simplasituatii financiare anuale

Conform art. 1 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (legea contabilitatii), asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara.  

Potrivit prevederilor art. 4 alin. (1) din legea contabilitatii, Ministerul Finantelor Publice elaboreaza si emite norme si reglementari in domeniul contabilitatii, planul de conturi general, modelele situatiilor financiare anuale. 

Persoanele juridice fara scop patrimonial aplica la aceasta data Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 1.969/2007, cu modificarile si completarile ulterioare (OMEF nr. 1.969/2007). Reglementarile respective au fost elaborate in anul 2007, pornind de la Reglementarile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005.  

Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 a fost abrogat de Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene. 

Acesta a fost la randul sau abrogat odata cu intrarea in vigoare a Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.  

OMEF nr. 1.969/2007 reglementeaza in principal activitatile fara scop patrimonial, inclusiv activitatile cu destinatie speciala, desfasurate de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, si in subsidiar activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre aceste persoane juridice.   
      
Pentru activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, aceste reglementari se completeaza cu Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Avand in vedere modificarile reglementarilor contabile aplicabile operatorilor economici, intervenite de la data emiterii OMEF nr. 1969/2007, anumite prevederi cuprinse in Reglementarile contabile aplicabile persoanelor juridice fara scop patrimonial, aprobate prin ordinul mentionat, precum si unele conturi cuprinse in Planul de conturi aprobat prin ordinul respectiv nu mai corespund prevederilor aferente unor operatiuni similare, cuprinse in reglementarile aplicabile operatorilor economici. Astfel, exista unele neconcordante in ceea ce priveste tratamentul contabil aplicabil anumitor elemente de natura activelor si datoriilor, respectiv conturile utilizate pentru evidentierea in contabilitate a operatiunilor efectuate.  

 II. Aspecte reglementate prin proiectul de ordin pentru aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial  

 A. Principala modificare propusa a se efectua, comparativ cu reglementarile in vigoare, consta in eliminarea notelor explicative din componenta situatiilor financiare anuale. Astfel, persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale, care se compun din bilant si contul rezultatului exercitiului, potrivit prevederilor legii contabilitatii.     

   B. Ca urmare a modificarilor succesive aduse reglementarilor contabile aplicabile operatorilor economici, proiectul de ordin cuprinde prevederi referitoare la urmatoarele aspecte:  
- modificarea politicilor contabile, in sensul precizarii situatiilor in care este permisa modificarea politicilor contabile, precum si a modalitatii de reflectare in contabilitate a acestei modificari;  
 - definirea erorilor contabile si precizarea tratamentului contabil al corectarii erorilor, in functie de perioada la care se refera si de caracterul semnificativ sau nesemnificativ al sumelor corespunzatoare acestora; - definirea estimarilor contabile si precizarea tratamentului contabil al modificarii unei estimari contabile, respectiv prospectiv, prin includerea sa in rezultatul perioadei afectate; 

 - precizarea tratamentului contabil al reducerilor comerciale, atat al celor inscrise pe factura de achizitie, cat si al celor primite ulterior facturarii initiale;  
 - completarea criteriilor de recunoastere a imobilizarilor necorporale si eliminarea elementului de imobilizari necorporale in curs;         
  - reflectarea distincta in cadrul imobilizarilor corporale a activelor biologice productive si a investitiilor imobiliare, cu precizarea tratamentului contabil aferent; 
 - completarea si actualizarea prevederilor referitoare la operatiunile de reevaluare a imobilizarilor corporale;   
- reflectarea distincta in cadrul stocurilor a activelor biologice de natura stocurilor si produselor agricole, cu precizarea tratamentului contabil aferent;
 - introducerea de prevederi referitoare la evaluarea la data bilantului a titlurilor pe termen scurt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, respectiv la valoarea de cotatie din ultima zi de tranzactionare; 
- definirea elementelor monetare si a celor nemonetare, in vederea adoptarii unui tratament contabil referitor la evaluarea elementelor monetare in valuta sau in lei cu plata in functie de cursul unei valute, similar cu tratamentul contabil prevazut de reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici. 

Astfel, potrivit proiectului de ordin, elementele monetare in valuta sau in lei cu plata in functie de cursul unei valute se evalueaza si se prezinta in situatiile financiare anuale utilizand cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data incheierii exercitiului financiar;     
       - dezvoltarea prevederilor referitoare la provizioanele ce pot fi constituite de persoanele juridice fara scop patrimonial;        
    - completarea prevederilor referitoare la subventii, distinct pentru subventiile pentru active si subventiile pentru venituri, precizarea criteriilor de recunoastere a fiecarei categorii de subventii, precum si a modul de contabilizare a acestora;  

Referitor la Planul de conturi, s-a urmarit alinierea simbolurilor conturilor utilizate de persoanele juridice fara scop patrimonial pentru reflectarea in contabilitate a operatiunilor corespunzatoare activitatii economice, la cele din Planul de conturi general cuprins in Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.  

in acest context, s-a avut in vedere ca reglementarile contabile se aplica de catre persoane juridice fara scop patrimonial care pot desfasura atat activitati fara scop patrimonial, cat si activitati economice.  Deoarece conturile de venituri aferente activitatii economice sunt structurate ca venituri din exploatare si venituri financiare, s-au structurat in mod similar si conturile de venituri din activitatea fara scop patrimonial, respectiv ca venituri din exploatare si venituri financiare aferente activitatii fara scop patrimonial. 
                                         4
         C.  in ceea ce priveste organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla de catre persoanele juridice fara scop patrimonial cuprinse in Anexa nr. 2 la proiectul de ordin, au fost actualizate registrele si formularele financiar-contabile utilizate de aceste persoane juridice, continutul si structura acestora, in concordanta cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.634/2015 privind documentele financiar- contabile.  

         Principalele modificari vizeaza urmatoarele aspecte:         

  - eliminarea prevederilor referitoare la snuruirea si parafarea Registrului-Jurnal si a Registrului-Inventar;  

- precizarea expresa a faptului ca persoanele care trec de la contabilitatea in partida simpla la contabilitatea in partida dubla, aplica reglementarile contabile din Anexa nr. 1 la proiectul de ordin.

Ca urmare, acestea au si obligatia de a intocmi situatii financiare anuale.  

La data intrarii in vigoare a Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, cuprinse in Anexele nr. 1 si 2 la proiectul de ordin, vor fi abrogate prevederile Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 1.969/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.  
Avand in vedere cele prezentate, a fost elaborat prezentul proiect de Ordin al ministrului finantelor publice pentru aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, pe care vi-l supunem spre aprobare. 

Proiectul normativ poate fi consultat aici. 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reglementari contabilefara scop patrimonialpartida simplasituatii financiare anuale


Data aparitiei: 31 Iulie 2017

Votati articolul "Proiect OMFP: Aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X