Semnele ca ne apropiem de o noua criza financiara si economica sunt din ce in ce mai clare, Fitch Ratings a atras recent atentia ca desi tara noastra a inregistrat crestere economica solida (atentie, factorul principal de crestere este consumul, nicidecum investitiile), politicile fiscale prociclice si majorarea rapida a salariilor in 2017 au crescut riscul de supraincalzire a economiei.
De asemenea, aceeasi sursa, citata de Agerpres, atrage atentia ca luna trecuta, cand a confirmat ratingul de tara al Romaniei la "BBB minus" cu perspectiva stabila, a revizuit in sus estimarile privind avansul economiei romanesti in anul 2017, de la 4,8% pana la 5,1%. Agentia de evaluare adauga ca daca datele preliminare privind cresterea economica din trimestrul al doilea se vor confirma ar putea decide o noua revizuire a estimarilor de crestere.
Pentru 2018 si 2019, Fitch se asteapta la incetinirea ritmului de crestere, pe masura ce impactul politicilor se va diminua, pana la 3,4% in 2018 si 3,5% in 2019, dar va ramane deasupra mediei de 3% inregistrate de tarile din categoria de rating 'BBB'.
"Cu toate acestea, cresterea rapida a inceput sa ridice anumite riscuri la adresa indicatorilor externi si exista de asemenea posibilitatea unei supraincalziri pe masura cresterea salariilor depaseste cresterea productivitatii", scriu analistii Fitch, potrivit Agerpres.
In opinia agentiei de rating, cresterea puternica s-a datorat, in parte, si relaxarii fiscale. Reducerea accizelor si a TVA au condus la ratarea tintelor fiscale, veniturile din taxe au ramas constante, in timp ce cheltuielile au crescut. In consecinta, in primele cinci luni deficitul bugetar al Romaniei a fost aproape de trei ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Analistii Fitch se asteapta la unele reduceri ale consumului guvernamental si ale cheltuielilor de capital, in timp ce salariile mai mari vor contribui la majorarea veniturilor din contributiile sociale.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cu toate acestea, Fitch mizeaza in continuare pe majorarea deficitul bugetar in acest an pana la 3,7% din PIB, de la 3% din PIB in 2016. in plus, prognozele Fitch arata ca datoria publica va creste pana la 43,6% din PIB la finele lui 2019, de la 37,6% la sfarsitul anului 2016.
De asemenea, Fitch considera ca politica fiscala pe termen mediu este mai putin clara dupa schimbarile politice din luna iunie, in contextul in care modificarile pentru Codul fiscal in 2018, anuntate de guvernul condus de Mihai Tudose, nu asigura in mod clar compatibilitatea cu atingerea tintelor fiscale.