Subiectul acestui material este clasificarea mijloacelor fixe si incadrare din punct de vedere contabil. Luam drept exemplu cazul unei societati care a efectuat la inceputul anului lucrari de constructie.
In luna ianuarie au fost efectuate lucrari de constructie pentru o platforma pe spatiul exterior al depozitului, acestea reprezentand pentru societate o amenajare de terenuri, incadrandu-le in grupa 1.1.5.1. Totodata, au fost efectuate si lucrari de iluminat exterior: sapatura fundatie stalp si amplasare stalpi metalici de iluminat.
- Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0647 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Mar 0699 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 1848 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 77
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest, Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 1876 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Legislatia Muncii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Unul dintre consultantii nostri fiscali ofera mai jos mai multe informatii despre incadrarea acestei investitii si clasificarea mijloacelor fixe.
Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta!
Clasificarea mijloacelor fixe: raspunsul specialistului
Clasificarea investitiei realizate de societate pentru iluminat exterior este prevazuta de Hotararea nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe si o regasim la grupa 1.„Constructii”, subgrupa 1.7 „ Constructii pentru transportul energiei electrice” , clasa 1.7.1. „Retele de alimentare, de iluminat si linii de transport a energiei electrice”, subclasa 1.7.1.2. „- aeriene pe stalpi metalici sau din beton armat”.
Pentru codul 1.7.1.2. este prevazuta o durata normala de functionare cuprinsa intre 32 - 48 ani. La punerea in functiune a acestui mijloc fix, se va stabili durata normala de functionare in limitele intervalului de la 32 ani la 48 ani.
Pentru a fi validata clasificarea mijlocului fix in momentul receptionarii lucrarilor si pentru a fi stabilita durata de functionare a acestuia, de regula este constituita o comisie tehnico-economica la nivel de unitate. In plus, societatea are obligatia de a stabili prin politici contabile proprii regulile referitoare la mijloacele fixe (clasificare, durate de functionare, amortizare, etc.) aprobate de administratorul unitatii.
![Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor](https://www.rs.ro/dbimg/product/2785-planul-de-contu.png)
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
![Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni](https://www.rs.ro/dbimg/product/1959-abonament-porta.png)
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
![Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025](https://www.rs.ro/dbimg/product/3020-examenul-de-acc.png)
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Din punct de vedere contabil, atat platforma construita pe spatiul exetrior al depozitului, incadrata de dvs. la codul 1.1.5.1. „Piste si platforme - din beton”, cat si stalpii metalici de iluminat pentru care propunem codul 1.7.1.2. „Retele de alimentare, de iluminat si linii de transport a energiei electrice „- aeriene pe stalpi metalici sau din beton armat” sunt bunuri imobile detinute de societate si, potrivit normelor aprobate prin Ordinul nr. 1802/2014 privind contabilitatea, acestea pot reprezenta:
a) imobilizari corporale, inregistrate contabil in conturile 2112 „Amenajari de terenuri” si 212 „Constructii”, detinute de unitate pentru a fi utilizate in activitatea proprie de productie sau in scopuri administrative, conform pct. 226 alin. (1) din OMFP 1802/2014:
„226.(1) O imobilizare corporala recunoscuta ca activ trebuie evaluata initial la costul sau determinat potrivit regulilor de evaluare din prezentele reglementari, in functie de modalitatea de intrare in entitate”
Potrivit functiunii conturilor, in debitul contului 2112 „Amenajari de terenuri” se inregistreaza „racordarea lor la sistemul de alimentare cu energie, imprejmuirile, lucrarile de acces etc.”
Potrivit functiunii conturilor, cu ajutorul contului 212 „Constructii” „se tine evidenta existentei si miscarii constructiilor”
b) investitii imobiliare, inregistrate contabil in contul 215 ”Investitii imobiliare” conform pct. 197 alin. (1) lit. a) si b) si alin. (2) din OMFP 1802/2014:
197. (1) Investitia imobiliara este proprietatea (un teren sau o cladire - ori o parte a unei cladiri - sau ambele) detinuta (de proprietar sau de locatar in baza unui contract de leasing financiar) mai degraba pentru a obtine venituri din chirii sau pentru cresterea valorii capitalului, ori ambele, decat pentru:
a) a fi utilizata in producerea sau furnizarea de bunuri sau servicii ori in scopuri administrative; sau
b) a fi vanduta pe parcursul desfasurarii normale a activitatii.
(2) O proprietate imobiliara utilizata de posesor este o proprietate imobiliara detinuta (de proprietar sau de locatar in temeiul unui contract de leasing financiar) pentru a fi utilizata la producerea sau furnizarea de bunuri ori servicii sau in scopuri administrative.”
c) stocuri, inregistrate contabil in contul 345 „Produse finite”, conform pct. 199 lit. a) din OMFP 1802/2014:
„199. - Urmatoarele constituie exemple de elemente care nu sunt investitii imobiliare:
a) proprietatile imobiliare detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii sau in procesul de constructie ori de amenajare in vederea unei astfel de vanzari, de exemplu, proprietatile imobiliare dobandite cu scopul exclusiv de a fi cedate ulterior, in viitorul apropiat, sau cu scopul de a fi amenajate si revandute. Acestea reprezinta, din punct de vedere contabil, stocuri”.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Popescu - Consultant fiscal.
Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta!