email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Clasificarea mijloacelor fixe si incadrare din punct de vedere contabil

Studiu de caz: Clasificarea mijloacelor fixe si incadrare din punct de vedere contabil
mijloace fixeleasing financiarinvestitii imobiliare

Subiectul acestui material este clasificarea mijloacelor fixe si incadrare din punct de vedere contabil. Luam drept exemplu cazul unei societati care a efectuat la inceputul anului lucrari de constructie.


In luna ianuarie au fost efectuate lucrari de constructie pentru o platforma pe spatiul exterior al depozitului, acestea reprezentand pentru societate o amenajare de terenuri, incadrandu-le in grupa 1.1.5.1. Totodata, au fost efectuate si lucrari de iluminat exterior: sapatura fundatie stalp si amplasare stalpi metalici de iluminat.

Unul dintre consultantii nostri fiscali ofera mai jos mai multe informatii despre incadrarea acestei investitii si clasificarea mijloacelor fixe.

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 

Clasificarea mijloacelor fixe: raspunsul specialistului

Clasificarea investitiei realizate de societate pentru iluminat exterior este prevazuta de Hotararea nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe si o regasim la grupa 1.„Constructii”, subgrupa 1.7 „ Constructii pentru transportul energiei electrice” , clasa 1.7.1. „Retele de alimentare, de iluminat si linii de transport a energiei electrice”, subclasa 1.7.1.2. „- aeriene pe stalpi metalici sau din beton armat”.

 

Pentru codul 1.7.1.2. este prevazuta  o durata normala de functionare cuprinsa intre 32 - 48 ani. La punerea in functiune a acestui mijloc fix, se va stabili durata normala de functionare in limitele intervalului de la 32 ani la 48 ani.

Pentru a fi validata  clasificarea mijlocului fix in momentul receptionarii lucrarilor si  pentru a fi stabilita durata de functionare a acestuia, de regula este constituita o  comisie tehnico-economica la nivel de unitate. In plus, societatea are obligatia de a stabili prin politici contabile proprii regulile referitoare la mijloacele fixe (clasificare, durate de functionare, amortizare, etc.) aprobate de administratorul unitatii.


 
Din punct de vedere contabil, atat platforma construita pe spatiul exetrior al depozitului, incadrata de dvs. la codul 1.1.5.1. „Piste si platforme - din beton”, cat si stalpii metalici de iluminat pentru care propunem codul 1.7.1.2. „Retele de alimentare, de iluminat si linii de transport a energiei electrice „- aeriene pe stalpi metalici sau din beton armat” sunt bunuri imobile detinute de societate si, potrivit normelor aprobate prin Ordinul nr. 1802/2014 privind contabilitatea,  acestea pot reprezenta:

a) imobilizari corporale, inregistrate contabil in conturile 2112 „Amenajari de terenuri”  si 212 „Constructii”, detinute de unitate pentru a fi utilizate in activitatea proprie de productie sau in scopuri administrative, conform pct. 226 alin. (1) din OMFP 1802/2014:

„226.(1) O imobilizare corporala recunoscuta ca activ trebuie evaluata initial la costul sau  determinat potrivit regulilor de evaluare din prezentele reglementari, in functie de modalitatea de intrare in entitate”

Potrivit functiunii conturilor, in debitul contului 2112 „Amenajari de terenuri”  se inregistreaza „racordarea lor la sistemul de alimentare cu energie, imprejmuirile, lucrarile de acces etc.”

Potrivit functiunii conturilor, cu ajutorul contului 212 „Constructii”  „se tine evidenta existentei si miscarii constructiilor”
 
b) investitii imobiliare, inregistrate contabil in contul 215 ”Investitii imobiliare” conform pct. 197 alin. (1) lit. a) si b) si  alin. (2) din OMFP 1802/2014:

197. (1) Investitia imobiliara este proprietatea (un teren sau o cladire - ori o parte a unei cladiri - sau ambele) detinuta (de proprietar sau de locatar in baza unui contract de leasing financiar) mai degraba pentru a obtine venituri din chirii sau pentru cresterea valorii capitalului, ori ambele, decat pentru:

a) a fi utilizata in producerea sau furnizarea de bunuri sau servicii ori in scopuri administrative; sau
b) a fi vanduta pe parcursul desfasurarii normale a activitatii.
 
(2) O proprietate imobiliara utilizata de posesor este o proprietate imobiliara detinuta (de proprietar sau de locatar in temeiul unui contract de leasing financiar) pentru a fi utilizata la producerea sau furnizarea de bunuri ori servicii sau in scopuri administrative.”
 
c) stocuri,  inregistrate contabil in contul  345 „Produse finite”, conform pct. 199 lit. a) din  OMFP 1802/2014:
„199. - Urmatoarele constituie exemple de elemente care nu sunt investitii imobiliare:
a) proprietatile imobiliare detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii sau in procesul de constructie ori de amenajare in vederea unei astfel de vanzari, de exemplu, proprietatile imobiliare dobandite cu scopul exclusiv de a fi cedate ulterior, in viitorul apropiat, sau cu scopul de a fi amenajate si revandute. Acestea reprezinta, din punct de vedere contabil, stocuri”.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Popescu - Consultant fiscal. 

 

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mijloace fixeleasing financiarinvestitii imobiliare


Data aparitiei: 18 Februarie 2021

Votati articolul "Studiu de caz: Clasificarea mijloacelor fixe si incadrare din punct de vedere contabil":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X