Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Conform Codului Civil, mandatul este un contract prin care o parte, numita mandatar, se obliga sa incheie acte juridice in numele si pe seama celeilalte parti, numita mandant. In cazul administrarii unei societati, mandantul este societatea, iar mandatarul este administratorul.
Contractul de mandat este un document juridic esential in relatia dintre o societate comerciala si administratorul sau, sau chiar intre asociat si administrator, indiferent daca acesta este asociat sau nu. Contractul de mandat stabileste drepturile, obligatiile si responsabilitatile administratorului in gestionarea afacerilor societatii.
Contractul de mandat pentru asociat este un document juridic prin care un asociat (mandantul) da altui asociat sau unei terte persoane (mandatarul) imputernicirea de a actiona in numele sau si pentru contul sau, in relatiile cu terte persoane sau in cadrul societatii.
Contractul de mandat este un contract consensual, ceea ce inseamna ca partile au libertatea sa stabileasca:
Contractul de mandat este reglementat de codul civil, si poate fi incheiat in forma scrisa, autentica ori sub semnatura privata. Acceptarea mandatului poate rezulta si din executarea sa de catre mandatar.
Contractul de mandat este incheiat de societatile comerciale cu administratorii sau cu directorii cu atributii delegate. De mentionat este faptul ca, Legea 31/1990 privind societatile comerciale prevede expres in cazul societatilor pe actiuni, ca pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract individual de munca.
Ca si durata, daca partile nu au prevazut un termen, contractul de mandat inceteaza in 3 ani de la incheierea lui.
Intrebare: "La o SRL avem contract de mandat.
Se considera functie de baza si se poate acorda deducere personala ca si in cazul unui contract individual de munca?"
Raspuns: Potrivit art. 77 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,
(1) Persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a), alin. (2) si (2 1) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
Potrivti art. 7 pct. 2 din acelasi act normativ,
2. activitate dependenta la functia de baza - orice activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat; (...);
Functia de baza se refera exclusiv la un contract individual de munca. Veniturile obtinute in baza unui contract de mandat, de management sau de administrare nu sunt considerate functie de baza, chiar daca sunt impozitate potrivit regulilor aplicabile veniturilor din salarii. De asemenea, pentru aceste venituri asimilate salariilor nu se acorda deducerea personala.
Deducerea personala se acorda exclusiv pentru veniturile din salarii obtinute in baza unui contract individual de munca (CIM), care implica o relatie de subordonare specifica raporturilor de munca. Veniturile asimilate salariilor, cum sunt cele din contracte de mandat, nu dau dreptul la deducere personala.
Contractul de mandat este reglementat de Codul civil, nu de Codul muncii, si nu genereaza un raport de munca in sensul legislatiei muncii. Prin urmare, veniturile obtinute in baza unui contract de mandat sunt asimilate salariilor din punct de vedere fiscal, dar nu sunt considerate venituri din salarii obtinute in baza unui contract individual de munca (CIM). In consecinta, pentru aceste venituri nu se acorda deducerea personala.
Manualul de Politici Contabile a€“ Complet actualizat!
Acum ai la indemana un instrument esential care iti aduce:
42 de modele de politici contabile gata de folosit
100% editabile si usor de personalizat
Perfect aliniate cerintelor legislative in vigoare
Te scapa definitiv de erori si omisiuni costisitoare
✅ Acces instantaneu – un singur click si ai totul pregatit, oricand si de oriunde!
Articole similare
Contractul de mandat: Cand se foloseste si un exemplu practicDiurna administrator: Atentie la deductibilitatea cheltuielilor cu deplasarile interne si/sau externe!Cum va ajuta contractul de mandat in activitatea dvs.?Bilantul contabil: Cum se calculeaza numarul de salariati?Instructiuni de completare a Declaratiei unice: 4 studii de caz care rezolva orice dilemaUltimele articole
Plafon microintreprindere. Avansurile facturate se iau in calcul pentru trecerea la impozit pe profit?CONTRACT DE MANDAT. Se considera ca este indeplinita conditia pentru microintreprindere?Facilitatile fiscale din domeniul agroalimentar. Finantele au oficializat procedura de acordareMFP a oficializat Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilorGhid fiscal pentru persoanele fizice care au obligatia de declarare a veniturilor realizate din strainatateArticole similare
Contractul de mandat: Cand se foloseste si un exemplu practicLichidare voluntara societate: Care este procedura de urmat?Fuziune societati: Etape de parcurs si inregistari contabileDistribuire dividende in numerar: Atentie la platile fragmentate!Atentie la repartizarea dividendelor in mai multe transe: Aspecte de care trebuie sa tineti contUltimele articole
Majorare capital social: Cum puteti beneficia de facilitati fiscale pentru impozitul pe profit, conform OUG 153/2020Imprumut intre societati afiliate: TOP 4 aspecte importante de avut in vedereMajorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabilaEmiterea mai multor decizii de distribuire a dividendelor: atentie la fragmentarea platilor!Situatii financiare: pot fi semnate doar de administrator?