email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

MFP publica procedura pentru anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA. Proiect

split tvaplata defalcataanularea penalitatilor de intarziereanulare penalitati intarziere plata tva
Ministerul de Finante a publicat proiectul pentru aprobarea Procedurii privind anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, in cazul contribuabililor care opteaza pentru plata defalcata a TVA.
 
In Referatul de aprobare se aminteste ca prin Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, pentru persoanele impozabile care opteaza pentru plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie 2017 - 31 decembrie 2017, s-a prevazut facilitatea de anulare a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.
 
Pentru acordarea acestei facilitati contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, conditiile prevazute la art. 24 din Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, procedura de acordare urmand sa se aprobe prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 
In acest context, a fost elaborat prezentul proiect de ordin care reglementeaza procedura privind anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, in cazul contribuabililor care opteaza pentru plata defalcata a TVA.
 
Facilitatile acordate de catre organul fiscal pentru acesti contribuabili, sunt:
 • amanarea la plata a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv; 
 • anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.
   
Penalitatile de intarziere ce fac obiectul acestor facilitati fiscale sunt aferente:
 • obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv; 
 • obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv, cuprinse in decizii de impunere comunicate pana la data de 30 septembrie 2017 cu termen de plata dupa aceasta data;
obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA cuprinse intr-o esalonare la plata, aflata in derulare la data de 30 septembrie 2017, a carei valabilitate se pierde pana la data de 31 decembrie 2017, inclusiv; 
 • obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA cuprinse intr-o esalonare la plata aflata in derulare la data de 30 septembrie 2017, sau care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre 1 octombrie 2017 - 31 decembrie 2017, potrivit Codului de procedura fiscala, daca sunt indeplinite toate conditiile prevazute la art. 24 din ordonanta, si doresc mentinerea esalonarii la plata; 
 • obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv,  stabilite in acte administrative fiscale a caror  executare este suspendata in conditiile legii, la data de 30 septembrie 2017, inclusiv, dar pentru care contribuabilul depune, odata cu notificarea privind optiunea de plata defalcata a TVA, o cerere de renuntare la efectele suspendarii actului administrativ fiscal pana la data de 31 decembrie 2017, inclusiv;
 • obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv, cuprinse intr-un act administrativ fiscal a carui executare este suspendata in conditiile legii, la data de 30 septembrie 2017 si care inceteaza pana la 31 decembrie 2017, inclusiv;
 • obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA stabilite suplimentar de catre organele de inspectie fiscala urmare a unei cereri de rambursare care la data de 31 decembrie 2017 se afla in curs de solutionare. 
 
Prin prezentul proiect de ordin sunt reglementate aspecte referitoare la:
 • organele fiscale competente pentru acordarea facilitatilor fiscale;
 • procedura de acordare a amanarii la plata;
 • procedura de acordare a anularii la plata;
 • modelul deciziilor ce urmeaza a fi emise de organul fiscal.
 
Pentru penalitatile de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA care fac obiectul amanarii la plata nu incepe sau se suspenda, dupa caz, procedura de executare silita si nu se efectueaza stingerea pana la data comunicarii deciziei de anulare la plata penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA sau a deciziei de repunere a penalitatilor de intarziere amanate la plata, aferente obligatiilor de plata principale reprezentand TVA.
 
Anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA  se efectueaza din oficiu, in baza notificarii privind optiunea de plata defalcata a TVA, depusa la registratura organului fiscal competent in perioada 1 octombrie 2017 - 31 decembrie 2017. 
 
In baza acestei notificari, in perioada 1 ianuarie 2018 - 31 ianuarie 2018, organul fiscal competent analizeaza indeplinirea conditiilor prevazute la art. 24 din ordonanta si emite decizia de anulare a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, cu exceptia cazului in care contribuabilii la data de 30 septembrie 2017 beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA. 
 
Daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, amanarea la plata isi pierde valabilitatea, iar organul fiscal competent emite si comunica contribuabilului, decizia de repunere a penalitatilor de intarziere amanate la plata, aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA.
 
In situatia in care contribuabilii care depun notificare si care la data de 30 septembrie 2017 beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, precum si cei care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre 1 octombrie 2017 si 31 decembrie 2017 pot beneficia de anularea penalitatilor de intarziere, daca indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, dar doresc si mentinerea esalonarii la plata. 
 

de Ioana Andreea Pavel

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
split tvaplata defalcataanularea penalitatilor de intarziereanulare penalitati intarziere plata tva

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 13 Octombrie 2017


Votati articolul "MFP publica procedura pentru anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA. Proiect":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Se impoziteaza subventiile apia la o asociatie agricola?

Intrebare: O asociatie agricola infiintata in baza Legii 214/15.11.2011 are incheiate contracte de arenda cu persoane fizice,(terenuri agricole si pasune) suprafete pentru care obtine subventii APIA pe supafata si subventii pentru motorina.
Aceasta activitate,respectiv cheltuielile cu arenda si veniturile din subventii apia se considera a fii economice sau fara scop patrimonial,acestea sunt cheltuieli deductibile(arenda) si venituri impozabile pentru calculul impozitului pe profit sau sunt scutite,fiind neeconomice?

Raspuns: Veniturile din arenda sunt economice si intra in calculul veniturilor microintreprinderii, dar...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 13 Octombrie 2017 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 2 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X