Va prezentam o noua editie a Sintezei saptamanale in care am inclus unele dintre cele mai importante noutati din ultima perioada. Iata care sunt unele dintre cele mai semnificative propuneri si modificari din luna octombrie:
Acte necesare pentru Examen expert contabil si contabil autorizat, 11 si 18 noiembrie
Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania organizeaza, in zilele de 11 si 18 noiembrie a.c., examenul de aptitudini pentru accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat.
Examenul va consta in doua probe: proba scrisa, in data de 11 noiembrie, si proba orala, ce va avea loc la 18 noiembrie.
Pentru inscrierea la examenul de aptitudini, stagiarii care indeplinesc conditiile impuse de reglementarile in vigoare vor depune, la filiala CECCAR din raza de domiciliu, un dosar cuprinzand:
- certificatul de admitere la stagiu, emis de comisia de examinare pentru accesul la profesie;
- certificatul de stagiu;
- copie a diplomei de studii economice superioare, respectiv a diplomei de studii medii, recunoscute de Ministerul Educatiei Nationale;
Proiect MFP: Modificarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a contabilitatii
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a lansat in dezbatere publica un proiect de modificare si completare a Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016.
Potrivit MFP, initierea proiectului normativ este determinata de ultimele modificari intervenite In ceea ce priveste Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) referitoare la tratamentul contabil al veniturilor - aspect prevazut de IFRS 15 Venituri din contractele cu clientii, si la instrumentele financiare - elemente reglementate de IFRS 9 Instrumente financiare, cele doua standarde urmand sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2018.
Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara se aplica de societatile ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, persoanele juridice prevazute de OMFP nr. 666/2015 privind aplicarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de raportare financiara de catre unele entitati cu capital de stat, de entitatile obligate prin prevederi legale sa le aplice, precum si de alte entitati care au optat pentru aplicarea acestora, conditiile in care acestea isi pot exercita optiunea fiind stabilite prin prevederi legale.
Ordonanta privind plata CAS si CASS pentru contractele part-time la nivel de salariu minim, respinsa de Senat
La inceputul acestei saptamani, Senatul a respins ordonanta de Guvern privind introducerea pentru angajatori a obligatiei de a plati CAS si CASS la nivelul salariului minim, in prezent de 1.450 lei, pentru salariatii cu timp partial de munca, indiferent daca remuneratia este sub nivelul salariului minim.
Ordonanta privind plata CAS si CASS la nivelul salariului minim a fost aprobata de Guvern in vara acestui an si viza salariatii cu contracte partiale de munca, urmand ca aceste contributii sa se achite indiferent daca salariul e sub nivelul salariului minim.
"Vom lua in dezbatere un act normativ foarte discutat in ultimul timp, care implementeaza plata CAS si CASS de catre angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru angajatii cu part-time. In fapt, devenise o practica si este astazi o practica - angajatii sa fie tinuti cu part-time cu patru ore, cu cinci ore, cu doua ore si platit diferenta pana la salariul minim din mana, la negru, eludand statul", a declarat premierul Tudose la inceputul sedintei Executivului din 20 iulie.
In atentia absolventilor programelor de masterat ale facultatilor de profil, pentru care exista incheiate protocoale de colaborare cu CECCAR
Potrivit art. 3 alin. (1^1) din OG nr. 65/1994, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, la cerere se pot inscrie direct la stagiu absolventii cursurilor de master, organizate de facultatile de profil, in baza protocoalelor de echivalare a disciplinelor de la examenele de master cu cele de la examenul de admitere in profesie, incheiate de universitati cu CECCAR.
Pentru finalizarea procesului de inscriere la stagiu a absolventilor programelor de masterat, in urma verificarii dosarelor depuse, precum si in baza protocoalelor de colaborare incheiate cu facultatile de profil din tara, in cursul lunii decembrie a acestui an CECCAR va organiza o sesiune speciala a examenului de acces la stagiu.
Lista absolventilor de masterat care vor participa la examenul din luna decembrie a.c., precum si disciplinele la care vor sustine examene, vor fi publicate pe site-urile filialelor CECCAR in cursul lunii noiembrie a.c.
MFP publica procedura pentru anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA. Proiect
Ministerul de Finante a publicat proiectul pentru aprobarea Procedurii privind anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, in cazul contribuabililor care opteaza pentru plata defalcata a TVA.
In Referatul de aprobare se aminteste ca prin Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, pentru persoanele impozabile care opteaza pentru plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie 2017 - 31 decembrie 2017, s-a prevazut facilitatea de anulare a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.
Pentru acordarea acestei facilitati contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, conditiile prevazute la art. 24 din Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, procedura de acordare urmand sa se aprobe prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.