Prin OANAF 3480/2017 publicat in Monitorul Oficial nr. 995 din 14/12/2017 au fost aduse modificari si completari Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.006/2016 privind aprobarea Procedurii de implementare si de administrare a grupului fiscal unic, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.
Modificarile vizeaza competenta privind administrarea grupului fiscal unic.
Conform Codului fiscal este considerat drept grup fiscal unic un grup de persoane impozabile stabilite in Romania care, independente fiind din punct de vedere juridic, sunt in relatii stranse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar si economic. grupul de persoane impozabile stabilite in Romania, independente din punct de vedere juridic si aflate in stransa legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric, poate opta sa fie tratat drept grup fiscal unic, cu urmatoarele conditii cumulative:
a) o persoana impozabila nu poate face parte decat dintr-un singur grup fiscal;
b) optiunea trebuie sa se refere la o perioada de cel putin 2 ani;
c) toate persoanele impozabile din grup trebuie sa aplice aceeasi perioada fiscala.
Grupul fiscal se poate constitui din minimum doua persoane impozabile.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
In prezent, indiferent de domiciliului fiscal al membrilor grupului fiscal sau incadrarea in categoriile de contribuabili (mari, mijlocii si altii) organul fiscal competent pentru administrarea grupului fiscal unic definit la art. 269 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal este organul fiscal competent pentru administrarea fiscala a reprezentantului grupului fiscal unic. Schimbarea domiciliului fiscal al unuia dintre membrii grupului fiscal sau incadrarea in alta categorie de contribuabili (mari, mijlocii si altii) nu atrage modificarea competentei de administrare a obligatiilor fiscale nici pentru respectivul membru, nici pentru alti membri ai respectivului grup fiscal unic.
Conform modificarilor aduse de OANAF 3480/2017, administrarea grupului fiscal unic se face de catre organul fiscal competent pentru administrarea fiscala a reprezentantului grupului fiscal unic, potrivit art. 1 alin. (1) din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.775/2015 pentru aprobarea unor competente speciale ale organului fiscal central, cu modificarile si completarile ulterioare.
In ipoteza in care reprezentantul grupului fiscal unic sau unul dintre membrii grupului sunt considerati contribuabili mijlocii sau mari contribuabili organul fiscal competent pentru administrarea grupului va fi organul fiscal competent pentru administrarea contribuabililor mijlocii, respectiv Directia generala de administrare a marilor contribuabili.
Modificarea domiciliului fiscal al reprezentantului sau al unuia dintre membrii grupului ori incadrarea in alta categorie de contribuabili (mari, mijlocii si altii) atrage, dupa caz, schimbarea competentei de administrare a obligatiilor fiscale ale tuturor membrilor grupului fiscal unic la noul organ fiscal competent in administrarea reprezentantului grupului.