Prin Legea nr. 30/2018 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 49 din 18/01/2018 au fost completate dispozitiile art. 30 din Codul de procedura fiscala. Conform modificarilor aduse, incepand cu 01 aprilie 2018, administrarea obligatiilor fiscale datorate de contribuabilii mijlocii, inclusiv de sediile secundare ale acestora urma sa se realizeze de organul fiscal de la nivel judetean sau al municipiului Bucuresti, dupa caz. Mai multe informatii despre acest subiect am scris aici.
Avand in vedere numarul mare al contribuabililor mijlocii administrati la nivelul celor 7 regiuni si municipiul Bucuresti, precum si faptul ca termenul de transfer al dosarelor fiscale de la administratiile pentru contribuabilii mijlocii constituite la nivelul regiunii catre organele fiscale de la nivel judetean/al municipiului Bucuresti este foarte scurt, in vederea evitarii disfunctionalitatilor in activitatea de administrare al acestor contribuabili si tinand seama de dificultatile legate de functionarea sistemului infomatic al ANAF, termenul a fost prorogat prin OUG 25/2018. Astfel, termenul de administrare de catre organul fiscal de la nivel judetean sau al municipiului Bucuresti a contribuabililor mijlocii, a fost prorogat de la 1 aprilie 2018 la 1 august 2018.
In prezent, conform Procedurii de administrare si monitorizare a contribuabililor mijlocii aprobata prin OANAF 1024/2017 organele fiscale centrale competente pentru administrarea contribuabililor mijlocii si a sediilor secundare inregistrate fiscal ca platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor infiintate de contribuabilii mijlocii sunt administratiile pentru contribuabili mijlocii constituite la nivelul directiilor generale regionale ale finantelor publice sau Administratia fiscala pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti, dupa caz, pentru:
a) contribuabilii persoane juridice care isi au domiciliul fiscal pe raza teritoriala a regiunii sau a municipiului Bucuresti, dupa caz;
b) sediile secundare infiintate de contribuabilii mijlocii care isi au domiciliul fiscal pe raza teritoriala a regiunii sau a municipiului Bucuresti, dupa caz, chiar daca locul de desfasurare a activitatii sediilor secundare se afla pe raza teritoriala a altor regiuni/municipiului Bucuresti;
c) grupul fiscal unic al carui reprezentant isi are domiciliul fiscal pe raza teritoriala a regiunii sau a municipiului Bucuresti, dupa caz;
d) contribuabilii nerezidenti pentru care contribuabilii mijlocii au calitatea de reprezentanti sau reprezentanti fiscali, potrivit titlului VII din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Competenta regionala pentru administrarea contribuabililor mijlocii a fost introdusa de la 01 februarie 2016 si a fost indelung contestata de catre contribuabili intrucat a generat costuri suplimentare.
Asadar, contribuabilii mijlocii vor revini in administrarea organul fiscal de la nivel judetean sau al municipiului Bucuresti, dupa caz, incepand cu 01 august 2018.