email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Grupul fiscal unic poate avea membri gestionati de organe fiscale diferite

grupul fiscal unictvadecontul consolidat de tvagrup fiscal unicorgan fiscaladministrare anaf

In urma unor noi modificari in ce priveste administrarea grupurilor fiscale de TVA, ANAF va continua sa administreze un grup fiscal chiar daca societatile membre sunt administrate de organe fiscale diferite.

In concret, un grup fiscal unic de TVA poate include si contribuabili administrati de unitati fiscale diferite. HG 1/2016 a eliminat obligatia ca toti membrii grupului sa fie gestionati de acelasi organ fiscal.

Modificarea presupune astfel ca va putea fi depus decontul consolidat de TVA la unitatea ANAF unde este arondat reprezentantul acestuia.

"Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic este actualizata printr-un proiect de ordin publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) care preia modificarile din Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia in vigoare din 2016.

Un grup de persoane impozabile stabilite in Romania, independente din punct de vedere juridic, dar aflate in stransa legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric, poate opta sa fie tratat de ANAF catre drept grup fiscal unic pentru TVA, chiar daca persoanele sunt administrate de organe fiscale diferite", aminteste Profit.ro.

Conform reglementarilor din OANAF 3775/2015, organul fiscal competent pentru administrarea reprezentantului grupului fiscal unic ramane organul care va gestiona obligatiile fiscale datorate de toti membrii grupului, aminteste aceeasi sursa.

Decont consolidat de TVA formularul 300 se va depune astfel de grupul fiscal unic, cu mentiunea ca orice alte declaratii fiscale sau informative se depun de catre membri in mod independent.

ATENTIE! Noile prevederi schimba “regulile de intocmire a primului decont de TVA de catre membrii grupului fiscal dupa iesirea acestora din grup, respectiv la operatiunile care se inscriu in decont", informeaza sursa amintita.

Explicatiile citate de aceeasi sursa noteaza astfel ca in cuprinsul primului decont consolidat de TVA, “depus dupa implementarea grupului fiscal unic", se vor prelua din deconturile fiecarui membru al grupului, "soldul sumei pozitive din perioada fiscala anterioara, ramasa neachitata, respectiv soldul sumei negative din perioada fiscala anterioara, nesolicitata la rambursare".

Incepand cu data implementarii grupului fiscal unic, noteaza aceeasi sursa, se va completa de catre fiecare membru al grupului Decontul de TVA pentru operatiunile proprii si va fi transmis reprezentantului desemnat al grupului fiscal unic, in vederea intocmirii Decontului consolidat de TVA.

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
grupul fiscal unictvadecontul consolidat de tvagrup fiscal unicorgan fiscaladministrare anaf


Data aparitiei: 02 Noiembrie 2016

Votati articolul "Grupul fiscal unic poate avea membri gestionati de organe fiscale diferite":
Rating:

Nota: 2 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X