In urma unor noi modificari in ce priveste administrarea grupurilor fiscale de TVA, ANAF va continua sa administreze un grup fiscal chiar daca societatile membre sunt administrate de organe fiscale diferite.
In concret, un grup fiscal unic de TVA poate include si contribuabili administrati de unitati fiscale diferite. HG 1/2016 a eliminat obligatia ca toti membrii grupului sa fie gestionati de acelasi organ fiscal.
Modificarea presupune astfel ca va putea fi depus decontul consolidat de TVA la unitatea ANAF unde este arondat reprezentantul acestuia.
"Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic este actualizata printr-un proiect de ordin publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) care preia modificarile din Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia in vigoare din 2016.
Un grup de persoane impozabile stabilite in Romania, independente din punct de vedere juridic, dar aflate in stransa legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric, poate opta sa fie tratat de ANAF catre drept grup fiscal unic pentru TVA, chiar daca persoanele sunt administrate de organe fiscale diferite", aminteste Profit.ro.
Conform reglementarilor din OANAF 3775/2015, organul fiscal competent pentru administrarea reprezentantului grupului fiscal unic ramane organul care va gestiona obligatiile fiscale datorate de toti membrii grupului, aminteste aceeasi sursa.
Decont consolidat de TVA formularul 300 se va depune astfel de grupul fiscal unic, cu mentiunea ca orice alte declaratii fiscale sau informative se depun de catre membri in mod independent.
ATENTIE! Noile prevederi schimba “regulile de intocmire a primului decont de TVA de catre membrii grupului fiscal dupa iesirea acestora din grup, respectiv la operatiunile care se inscriu in decont", informeaza sursa amintita.
Explicatiile citate de aceeasi sursa noteaza astfel ca in cuprinsul primului decont consolidat de TVA, “depus dupa implementarea grupului fiscal unic", se vor prelua din deconturile fiecarui membru al grupului, "soldul sumei pozitive din perioada fiscala anterioara, ramasa neachitata, respectiv soldul sumei negative din perioada fiscala anterioara, nesolicitata la rambursare".
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Incepand cu data implementarii grupului fiscal unic, noteaza aceeasi sursa, se va completa de catre fiecare membru al grupului Decontul de TVA pentru operatiunile proprii si va fi transmis reprezentantului desemnat al grupului fiscal unic, in vederea intocmirii Decontului consolidat de TVA.