Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Contributii sociale PFA pe 2019: cum se calculeaza CAS si CASS

Data actualizarii: 12 Martie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contributii sociale PFA pe 2019: cum se calculeaza CAS si CASS
cas si casssalariul minimpfa

Contributiile la pensii (CAS) si cele la sanatate (CASS) datorate de catre persoanele fizice autorizate (PFA) si ceilalti contribuabili ce obtin venituri din activitati independente sunt raportate acum la salariul minim pe economie, al carui cuantum este de 2.080 de lei, incepand cu data 1 ianuarie 2019. De asemenea, persoanele cu facultate care au cel putin 1 an vechime in munca in domeniul studiilor superioare vor avea salariu minim brut 2.350 lei lunar.
 

De retinut faptul ca impozitul pe venit ramane si in anul 2019 de 10%. CAS este de 25%, iar CASS de 10% (PFA in sistem real).


CAS si CASS pentru PFA in 2019

Conform legii, o PFA datoreaza contributii sociale obligatorii daca estimeaza ca in pe parcursul anului 2019 va obtine in fiecare luna un venit de cel putin 2.080 de lei, adica atat cat este valoarea salariului minim pe economie.  2.080 de lei x 12 luni = 24.960 de lei.

PFA care sunt asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, precum si pensionarii care obtin venituri ca PFA sunt scutite de plata CAS.

Chiar daca o PFA nu estimeaza ca va depasi plafonul anual, dar vrea sa plateasca CAS si CASS, o poate face optional prin completarea si depunerea declaratiei unice.

Precizam ca potrivit unui proiect initiat de MFP, in anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevazut pentru depunerea Declaratiei unice se proroga pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv. Proiectul vizeaza si prorogarea termenului de 15 martie inclusiv prevazut pentru plata impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice in situatiile reglementate de Codul fiscal, pentru data de 31 iulie 2019 inclusiv.
 

OBSERVATIE!

Incepand cu anul 2019, PFA va declara veniturile doar online, prin intermediul SPV (Spatiul Privat Virtual).


 

In concluzie!

In situatia in care o PFA are lunar venituri de cel putin 2.080 de lei, adica daca obtine un venit anual de peste 24.960 de lei brut, va datora contributii care ajung la suma de 728 de lei lunar, adica  8.736 de lei/an.

In situatia in care o PFA estimeaza ca nu obtine un venit anual brut de cel putin 24.960 de lei, dar opteaza pentru plata CAS si CASS, contributiile totale vor fi de cel putin 7.488 de lei, adica 624 de lei/luna.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X