Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

O noua amnistie fiscala – cine beneficiaza de anularea datoriilor?

Data aparitiei: 19 Ianuarie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O noua amnistie fiscala – cine beneficiaza de anularea datoriilor?
impozit pe venit 2018anafcod fiscalintreprinderi familiale

In Monitorul Oficial nr. 52 din 18 ianuarie 2018 a fost publicata Legea nr. 29 privind anularea unor obligatii fiscale. Legea prevede anularea urmatoarelor obligatii fiscale:

1. In cazul tranzactiilor pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice, se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, respectiv impozitul pe venit si contributiile sociale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reincadrarii acestor venituri ca venituri dintr-o activitate independenta, obtinute de catre persoanele fizice din transferul proprietatilor imobiliare care fac parte din patrimoniul afacerii, pe perioadele fiscale de pana la 1 iunie 2017, si neachitate pana la data intrarii in vigoare a acestei  legi. Anularea obligatiilor fiscale se efectueaza din oficiu, de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale care se comunica contribuabilului.

De asemenea, organul fiscal nu reincadreaza veniturile obtinute de catre persoanele fizice din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal ca venituri dintr-o activitate independenta si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de reincadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2017.

Reamintim ca, anul trecut, in urma unei analize de risc efectuate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala,aceasta a constatat ca exista nenumarate situatii in care contribuabilii persoane fizice au declarat impozit pe venit din vanzarea proprietatilor imobiliare, din patrimoniul personal, in conditiile in care acestia erau obligati la plata impozitului pe venitul din proprietati imobiliare din patrimoniul afacerii, asa cum prevede Codul Fiscal la Capitolul privind impozitul pe venit -"Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal". In urma acestei analize, in data de 13.06.2017 ANAF a publicat un comunicat prin care contribuabilii persoane fizice erau atentionati sa-si clarifice situatia fiscala referitoare la declararea si plata impozitului pe veniturile obtinute din vanzarea proprietatilor imobiliare din patrimoniul afacerii pana la data de 30.07.2017. Conform comunicatului, dupa aceasta data, acesti contribuabili persoane fizice urmau sa fie supusi inspectiei fiscale, in baza analizei de risc efectuate.


2. diferentele de T.V.A., precum si accesoriile aferente acestora, pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016, stabilite prin decizie de impunere comunicata contribuabilului pana la data intrarii in vigoare a acestei legi, ca urmare a depasirii plafonului de scutire de 220.000 lei prevazut la art. 310 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, realizate de catre persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu sediul activitatii economice in Romania, care au realizat activitatile de productie agricola, inclusiv activitatile de transformare a produselor agricole prin alte metode decat cele industriale sau au furnizat servicii agricole utilizand munca manuala proprie si/sau echipamentele specifice. In cazul acestor situatii organul fiscal nu stabileste diferentele de T.V.A., precum si accesoriile aferente acestora pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2016.

In cazul in care, anterior intrarii in vigoare a acestei legi, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligatii de natura celor ce intrse anuleaza conform acestei legi, acesta nu mai comunica decizia de impunere, iar obligatiile fiscale se scad din evidenta analitica pe platitor, pe baza de borderou de scadere.


Persoanele care au efectuat plata obligatiilor fiscale pentru care Legea 29 privind anularea unor obligatii fiscale prevede anularea acestora au dreptul la restituirea sumelor achitate, procedura si modalitatile de restituire a sumelor urmand sa fie aprobate in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X