Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

OUG 31/2024: modificari privind impozitul pe profit, impozitul micro si TVA

Data aparitiei: 10 Aprilie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OUG 31/2024: modificari privind impozitul pe profit, impozitul micro si TVA
OUG 31/2024impozit pe profitimpozit micromodificari tva

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Mehedinti aduce la cunostinta aparitia Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 31 din 28 martie 2024 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative (Monitorul Oficial nr. 274 din 29 martie 2024).

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/2024 modifica si completeaza Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Impozitul pe profit - modificari aduse de OUG 31/2024

Au fost aduse anumite modificari in ceeea ce priveste contribuabilii exceptati de la plata impozitului minim stabilit prin prevederile art. 18^1 din Codul fiscal (impozit aplicabil contribuabililor cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro).

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor - modificari aduse de OUG 31/2024

A fost explicata si detaliata definitia intreprinderilor legate. 

Persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:
a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau aceasta are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere al acelei alte persoane juridice romane;

b) persoana juridica romana care verifica conditia este detinuta de o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, cu peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau, la persoana juridica romana care verifica conditia, aceasta alta persoana juridica romana are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere;

Specialistul explica ce inseamna detinerea in mod indirect in contextul aplicarii impozitului micro >>


c) persoana juridica romana care verifica conditia este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/ numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica. In situatia in care persoana care detine titlurile de participare/drepturile de vot sau de numire/revocare este o persoana juridica romana, persoana juridica romana care verifica conditia cumuleaza si veniturile acestei persoane;

d) persoana juridica romana care verifica conditia daca are unul sau mai multi actionari/ asociati care detin, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, actionari/asociati care desfasoara si activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In aceasta situatie, veniturile inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau norma anuala de venit, stabilita/ajustata/redusa, potrivit prevederilor titlului IV, ale/a persoanei fizice autorizate/intreprinderii individuale/intreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate."

Cu privire la intreprinderile legate, consulta un studiu de caz privind impozitarea si conformitatea fiscala >>

Prevederile de mai sus se aplica pentru verificarea conditiei de la art. 47 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, inclusiv pentru incadrarea ca microintreprindere in anul fiscal 2024.

Pentru anul 2024, termenul prevazut la art. 55 alin. (2) si (5) din Codul fiscal se proroga pana la data de 15 aprilie 2024 inclusiv.

Contribuabilii care au comunicat organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, respectiv iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta, depun, dupa caz, o noua declaratie de mentiuni pentru incadrarea in conditiile prevazute la art. 47 din Codul fiscal.

Citeste siImpozitul pe venit pentru microintreprinderi: tot ce trebuie sa stii >>

TVA - modificari aduse de OUG 31/2024

Au fost aduse modificari scutirilor de TVA cu drept de deducere reglementate la art. 294 alin. (5) lit. a) si b) din Codul fiscal:
a) serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unitati spitalicesti, prestate catre entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de A.N.A.F. in baza prevederilor art. 25 alin. (4^1), daca serviciile achizitionate de catre entitatile nonprofit sunt puse gratuit la dispozitia unitatilor spitalicesti din reteaua publica de stat sau sunt destinate unitatilor spitalicesti detinute si exploatate de entitatile nonprofit;
b) livrarile de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie, materiale si consumabile de uz sanitar, destinate in mod normal utilizarii in domeniul ingrijirilor de sanatate sau pentru utilizarea de catre persoanele cu handicap, bunuri esentiale pentru compensarea si depasirea handicapurilor, precum si adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri, efectuate catre entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de A.N.A.F. in baza art. 25 alin. (4^1), daca bunurile/serviciile achizitionate de catre entitatile nonprofit sunt donate/ puse gratuit la dispozitia unitatilor spitalicesti din reteaua publica de stat sau sunt destinate unitatilor spitalicesti detinute si exploatate de entitatile nonprofit."

Scutirile vor fi aplicabile si in situatia in care serviciile sau livrarile se efectueaza prin intermediul unei societati detinute integral de o entitate nonprofit.

Alte prevederi

Incepand cu data de 1 iunie 2024, Agentia Nationala de Administrare Fiscala se reorganizeaza prin preluarea Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, institutie publica aflata in subordinea Agentiei, prin fuziune prin absorbtie.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X