Ca urmare a modificarilor aduse in 2017 Codului fiscal, societatile care trec de la plata impozitului pe profit la impozitul pe venitul microintreprinderii trebuie sa depuna declaratia 010. Formularul nou a fost aprobat prin Ordinul 3725 / 2017, care inlocuieste vechiul ordin 3698 / 2015.
Ce este declaratia 010?
Formularul 010 reprezinta declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (OPANAF 3725/2017).
Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior, iar declaratia de radiere se completeaza cu ocazia radierii inregistrarii fiscale. Motivul colectarii informatiei il reprezinta obtinerea de informatii care sunt utilizate in procesul de administrare a contribuabililor persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica.
Cine depune declaratia 010?
Urmatoarele categorii de contribuabili au obligatia sa depuna declaratia 010:
- persoanele juridice romane;
- asocierile si alte entitati fara personalitate juridica;
- detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, persoane juridice romane;
- reprezentantii legali, desemnati potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, aprobata prin Legea nr. 184/2015, ai detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice romane.
Cum se completeaza declaratia 010?

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
In ceea ce priveste completarea declaratiei 010, trebuie sa stiti ca acest formular se va depune, in continuare, doar in format fizic, adica la registratura organului fiscal competent sau la posta prin scrisoare recomandata. De retinut faptul ca, pentru modificarea on line a vectorului fiscal, se utilizeaza de la 1 ianuarie 2018 declaratia 700.
Declaratia 010 se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, cat mai clar si corect, toate datele cerute. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.
Atentie! In cazul declaratiei de mentiuni/declaratiei de radiere se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.
Declaratia 010 termen de depunere pentru anul 2021
- 30 de zile de la data infiintarii/data eliberarii actului legal de functionare/ data inceperii activitatii/ data obtinerii primului venit/ data dobandirii calitatii de angajator;
- 15 zile de la data modificarii ulterioare a datelor declarate initial;
- primele 10 zile din luna, in cazul persoanelor impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care nu au depasit plafonul de scutire si care doresc sa fie scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA;
- data de 31 ianuarie a fiecarui an, pentru angajatorii care, desi se incadreaza pentru depunerea declaratiei 112 / plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit trimestrial, opteaza pentru indeplinirea lunara a acestor obligatii;
- data de 31 martie a fiecarui an pentru persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care trec la impunerea pe veniturile microintreprinderilor.
Declaratia 010 ultima versiune - model pentru 2021
Legat de modificarile care s-au facut asupra declaratiei 010, luati in considerare ca a fost eliminata rubrica de Contributii de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator, ramanand astfel doar contributiile de asigurari sociale datorate de angajat.
Totodata, au mai fost scoase urmatoarele:
- Contributia pentru concedii si indemnizatii (datorata, pana la 31.12.2017, de catre angajator);
- Contributia de asigurari pentru somaj (datorata, pana la 31.12.2017, atat de catre angajator cat si de catre angajat);
- Contributia pentru concedii si indemnizatii (datorata pana la 31.12.2017 de catre angajator);
- Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale (datorata, pana la 31.12.2017, de catre angajator);
- Contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (datorata, pana la 31.12.2017, de catre angajator).
Dar a fost introdusa noua contributie datorata de angajatori de la 1 Ianuarie 2018: contributia asiguratorie pentru munca.
Descarcati de aici ultima versiune a declaratiei 010 pentru anul 2021. >>
Sursa: ANAF