Daca organul fiscal a dispus anularea codului de TVA al societatii, atunci exista obligatia depunerii ultimului decont de TVA (indiferent care este perioada fiscala a firmei) pana in data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata aceasta decizie de anulare a TVA.
Avand codul de TVA anulat nu aveti dreptul de deducere a cheltuielilor privind taxa pe valoare adaugata pentru achizitiile realizate, si mai mult decat atat, veti avea obligatia de a plati TVA colectata la bugetul de stat.
TVA colectata va trebui declarata la organul fiscal competent prin intermediul formularului 311 Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat.
Citeste si: Declaratia 311 - 3 contribuabili care au obligatia depunerii
In momentul reinregistrarii in scopuri de TVA, firma va avea dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea taxei in primul decont de TVA depus dupa reinregistrare sau intr-un decont ulterior (chiar daca factura nu cuprinde codul de TVA).
In perioada in care codul de TVA este anulat din oficiu, societatea nu isi poate exercita dreptul de deducere, nici pentru TVA deductibila, neexigibila, in sold, dar nici pentru TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii efectuate dupa anularea codului de TVA.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
In perioada in care codul de TVA este anulat, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate, va trebui evidentiata distinct TVA colectata care nu se inregistreaza in decontul de TVA.
Astfel ,societatea nu mai poate depune decontul de TVA cod 300, prin care sa raporteze suma TVA deductibila, dar nici sa efectueze decontarea cu bugetul de stat prin plata diferentei dintre TVA colectata si TVA deductibila.
Practic, societatea respectiva nu mai poate utiliza conturile de TVA 4426, 4427, 4428, 4423, 4424, ci numai contul 446 pentru inregistrarea sumei TVA colectate pentru operatiuni taxabile, datorate bugetului de stat, raportate prin formularul cod 311.
Pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, in perioada in care aveti codul de TVA anulat, trebuie sa emiteti facturi beneficiarilor, chiar daca acestia nu beneficiaza de deducerea TVA.
Dupa reinregistrarea societatii in scop de TVA, veti emite facturi cu semnul minus si cu semnul plus pentru beneficiari, urmand ca acestia sa-si exercite dreptul de deducere al TVA, in baza acestor facturi.
Potrivit art. 92 alin. (5) din Codul de procedura, contribuabilul/platitorul declarat inactiv conform alin. (1) lit. a), d) - g) se reactiveaza daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) isi indeplineste toate obligatiile declarative prevazute de lege;
b) nu inregistreaza obligatii fiscale restante.
inscrierea in registrul prevazut la alin. (11) se face de catre organul fiscal central emitent, dupa comunicarea deciziei de declarare in inactivitate/reactivare, in termen de cel mult 5 zile de la data comunicarii.
(Decizia de declarare in inactivitate/reactivare produce efecte fata de terti din ziua urmatoare datei inscrierii in registrul prevazut la alin. (10).
Asadar, reactivarea societatii si dobandirea codului de tva consta in parcurgerea etapelor constand in remedierea cauzelor care au dus la anularea codului de tva (ex : depunerea declaratiilor lipsa,prelungirea duratei de valabilitate a sediului social, prelungire mandat administrator ).
Ulterior, dupa remedierea situatiei prin mentiune oficiala la ONRC , se depune efectiv o cerere de reactivare a societatii la ANAF, care, dupa evaluare a situatiei societatii la data cererii, va emite acea Decizie de reactivare si redobandire cod de tva.
De principiu este necesara depunerea acelei declaratii 099, a unui certificat constatator ce atesta remedierea situatiei la ONRC, formular 010 (pot exista cerinte documentare specifice fiecarei administratii financiare) si nu in ultimul rand un punctaj suficient de bun la evaluarea de risc efectuat intern de catre ANAF.
Formularul 099 Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (OPANAF 2011/2016, OPANAF 3300/2017) se completeaza si se depune de catre persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA in conformitate cu dispozitiile art. 316 alin. (11) lit. a) - e) si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.