Neinregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului este una dintre problemele fiscale care pot daca multe batai de cap, mai ales ca Fiscul nu o trece cu vederea. Vom afla de la specialistul Ionut Jinga cum ne penalizeaza Fiscul la inregistrares TVA-ului cu intarziere si cum se poate remedia situatia.
Luam drept exemplu cazul unei societati neplatitoare de TVA care depaseste plafonul in luna noiembrie 2018 si se inregistreaza ca platitoare de TVA cu intarziere, incepind cu luna februarie 2019. In luna ianuarie 2019 factureaza servicii in valoare de 60.000 lei.
Iata care sunt dilemele in acest caz:
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
- Pentru aceasta livrare de servicii se face ajustarea TVA?;
- Care este monografia contabila de inregistrare a acesteia?;
- Pentru intrarile din luna ianuarie se ajusteaza TVA?.
Inregistrare TVA cu intarziere: raspunsul specialistului
Potrivit art 310 alin (6) din Legea 227/2015 privind
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
,,Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 , in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente procedeaza dupa cum urmeaza:
a) stabilesc obligatii privind taxa de plata, constand in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, daca taxa colectata este mai mare decat taxa deductibila, precum si accesoriile aferente, sau dupa caz;
b) determina suma negativa a taxei, respectiv diferenta dintre taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conformart. 316 daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, si taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa conform art. 316 , daca taxa deductibila este mai mare decat taxa colectata.
Asadar, societatea avea obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 , in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului .
Nedepunerea declaratiei de inregistrare fiscala /de mentiuni constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 1000 lei (art 336 alin 1 lit a si alin 2 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala).
Pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, facturile emise de societatea dumneavoastra nu cuprind taxa pe valoarea adaugata.
Pentru perioada in care trebuia sa va inregistrati in scopuri de TVA,organul fiscal stabileste obligatii de plata privind taxa pe valoarea adaugata,constand in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca daca taxa colectata este mai mare decat taxa deductibila, precum si accesoriile aferente, sau determina suma negativa a taxei in situatia inversa.
Potrivit art 330 alin (3) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
,,Persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal si au fost constatate si stabilite erori in ceea ce priveste stabilirea corecta a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume in baza actului administrativ emis de autoritatea fiscala competenta, pot emite facturi de corectie conform alin. (1) lit. b) catre beneficiari. Pe facturile emise se va face mentiunea ca sunt emise dupa control si vor fi inscrise intr-o rubrica separata in decontul de taxa. Beneficiarii au drept de deducere a taxei inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 302 ‘’.
Norme metodologice:
,, (4) Furnizorii/Prestatorii care emit facturi de corectie dupa inspectia fiscala, in conformitate cu prevederile art. 330 alin. (3) din Codul fiscal, inscriu aceste facturi in jurnalul pentru vanzari intr-o rubrica separata, iar acestea se preiau de asemenea intr-o rubrica separata din decontul de taxa, fara a avea obligatia sa colecteze taxa pe valoarea adaugata inscrisa in respectivele facturi. Pentru a evita situatiile de abuz si pentru a permite identificarea situatiilor in care se emit facturi dupa inspectia fiscala, in cuprinsul acestor facturi furnizorii/prestatorii trebuie sa mentioneze ca sunt emise dupa inspectia fiscala. Beneficiarii au dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 301 din Codul fiscal, taxa fiind inscrisa in rubricile din decontul de taxa aferente achizitiilor de bunuri si servicii. Emiterea facturilor de corectie nu poate depasi perioada prevazuta la art. 301 alin. (2) din Codul fiscal’’
(5) Prevederile alin. (4) se aplica inclusiv in cazul micilor intreprinderi care nu s-au inregistrat in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal la depasirea plafonului prevazut de art. 310 din Codul fiscal si organele de inspectie fiscala au stabilit taxa colectata aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate in perioada in care ar fi trebuit sa fie inregistrate in scopuri de taxa.
(pct 108 alin 4 si 5 din normele metodologice de aplicare a art 330 alin 3 din Codul fiscal).
Asadar, in urma inspectiei fiscale prin care se vor stabili sume de plata privind TVA conform deciziei de impunere,puteti emite facturi de corectie catre clientii dumneavoastra, acestia avand drept de deducere a taxei pe valoarea adaugata inscrise in aceste facturi.
Ulterior inspectiei fiscale,societatea are obligatia sa inscrie aceste facturi in jurnalul pentru vanzari intr-o rubrica separata si sa le preia intr-o rubrica separata din decontul de taxa, fara a avea obligatia sa colecteze taxa pe valoarea adaugata inscrisa in respectivele facturi, intrucat obligatia fiscala de plata a fost stabilita de organul de control in decizia de impunere.
Asadar, desi societatea nu are obligatia colectarii taxei pe perioda in care nu a fost inregistrata in scopuri de TVA, existand prevederi legale (art 11 CF) de colectare a acesteia numai in cazul in care codul de TVA a fost anulat, avand in vedere ca nu se cunoaste daca societatea va fi supusa sau nu unei inspectii fiscale, recomand inscrierea taxei pe valoarea adaugata aferenta facturilor emise in ianuarie intr-un decont ulterior, in rubrica ,, regularizari taxa colectata’’ (635 = 4427).
Pana la inspectia fiscala,nu aveti drept de deducere a TVA aferente intrarilor din luna ianuarie, intrucat societatea nu a fost inregistrata in scop de TVA. Regularizarea taxei (colectate/deductibile) se va putea face numai de catre inspectia fiscala.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal.