Codul fiscal impune obligatia inregistrarii contractelor incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii. Vom vedea in continuare cine are obligatia inregistrarii acestor contracte si ce servicii fac obiectul inregistrarii.
Obligatia inregistrarii contractelor revine persoanelor juridice romane, persoanelor fizice rezidente, precum si persoanelor juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat. Acestea au obligatia sa inregistreze contractele/documentele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica si a oricaror altor servicii prestate in Romania care genereaza venituri impozabile.
Asadar, fac obiectul inregistrarii doar serviciile prestate pe teritoriul Romaniei care genereaza venituri impozabile in Romania. Contractele/Documentele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei nu fac obiectul inregistrarii.
Conform art. 223 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal sunt impozabile in Romania veniturile din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport. In acest sens, prin transport international se intelege orice activitate de transport pasageri sau bunuri efectuat de o societate in trafic international, precum si activitatile auxiliare, strans legate de aceasta activitate de transport si care nu constituie activitati separate de sine statatoare. Nu reprezinta transport international cazurile in care mijlocul de transport este operat exclusiv intre locuri aflate pe teritoriul Romaniei.
Inregistrarea contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei se realizeaza prin depunerea la organul fiscal competent a formularului 017 "Declaratie de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente". Formularul se depune la organul fiscal competent, fara a fi insotit de documente doveditoare ale datelor inscrise in declaratie.
Atunci cand nu este incheiat contract in forma scrisa, se inregistreaza documentele care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei: situatii de lucrari, procese-verbale de receptie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, studii de piata sau orice alte documente corespunzatoare.
Declaratia se completeaza si se depune pentru fiecare contract sau document care justifica prestarile efective de servicii efectuate pe teritoriul Romaniei, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractelor sau de la data emiterii oricaror documente prevazute de lege.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In situatia in care in datele declarate initial intervin modificari, acestea se declara, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin depunerea unei noi declaratii, avand bifata casuta "Declaratie de mentiuni".