email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Coproprietari. Trebuie declarat contractul de inchiriere de ambii soti in Declaratia unica?

Coproprietari. Trebuie declarat contractul de inchiriere de ambii soti in Declaratia unica?
declaratia unicachiriecod fiscal

Legea ii obliga pe coproprietari sa plateasca impozit pe venit prin Declaratia unica, chiar daca sunt soti, insa este important de precizat ca se poate anexa la contract un act autentificat din care sa rezulte vointa partilor.

Analizam cazul unei persoane fizice care detine in comun cu sotia o cladire, pe care o inchiriaza. In contractul de inchiriere este trecut doar unul dintre soti. Expertul nostru ne va explica in continuare daca trebuie declarat contractul de catre ambii soti in Declaratia unica, chiar daca nu se depaseste plafonul pentru plata CASS. 

Citeste si: Inregistrarea contractelor de inchiriere: cum se completeaza cererea (model actualizat 2023)

 

Coproprietari - declaratia unica: raspunsul specialistului

Potrivit art. 124 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, venitul net obtinut din exploatarea bunurilor si drepturilor de orice fel, detinute in comun, este considerat ca fiind obtinut de proprietari, uzufructuari sau de alti detinatori legali, inscrisi intr-un document oficial, si se atribuie proportional cu cotele-parti pe care acestia le detin in acea proprietate sau in mod egal, in situatia in care acestea nu se cunosc.

 

Potrivit pct 40 alin. (1) si (2) din Normele metodologile emise in aplicarea Codului fiscal, (1) In sensul prevederilor art. 124 din Codul fiscal, venitul net obtinut din exploatarea drepturilor de proprietate intelectuala detinute in comun se atribuie proportional cu cotele-parti pe care titularii acestora le detin in acea proprietate, determinate conform regulilor in vigoare specifice fiecarui domeniu.

In cazul in care cotele-parti nu se cunosc, repartizarea veniturilor se face in mod egal.

(2) Venitul net din cedarea folosintei bunurilor detinute in comun pe cote-parti se repartizeaza intre coproprietari proportional cu cotele detinute de acestia in coproprietate. Venitul net din cedarea folosintei bunurilor detinute in comun in devalmasie se repartizeaza in mod egal intre proprietarii comuni. Repartizarea venitului net conform prevederilor de mai sus se face in conditiile in care in contractul de cedare a folosintei se mentioneaza ca partea contractanta care cedeaza folosinta este reprezentata de coproprietari. In conditiile in care coproprietarii decid asupra unei alte impartiri, se va anexa la contract un act autentificat din care sa rezulte vointa partilor.

Astfel, venitul net din cedarea folosintei bunurilor detinute in comun pe cote-parti se repartizeaza intre coproprietari proportional cu cotele detinute de acestia in coproprietate.

In conditiile in care coproprietarii decid asupra unei alte impartiri, se va anexa la contract un act autentificat la notar din care sa rezulte vointa partilor.

In acest caz, doar coproprietarul care incaseaza venitul din chirie trebuie sa depuna Declaratia unica la ANAF, sa plateasca impozitul pe venit.

Potrivit Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune aprobata prin OPANAF nr. 2031/2022 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului "Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune", inregistrarea contractelor de inchiriere se face de catre persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor.

Asadar, incepand cu anul 2023, contractul de inchiriere trebuie inregistrat la ANAF in mod obligatoriu, iar acest lucru se va face doar de coproprietarul care incaseaza venitul din chirie, atasand actul autentificat la notar privind vointa partilor.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Nicolae Liviu, economist. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicachiriecod fiscal


Data aparitiei: 11 Ianuarie 2023

Votati articolul "Coproprietari. Trebuie declarat contractul de inchiriere de ambii soti in Declaratia unica?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X