MFP (Ministerul Finantelor Publice) a publicat pe site-ul oficial al institutiei un comunicat de presa in care face precizari referitoare la depunerea declaratiei 230. Iata tot ce trebuie sa stiti despre acest formular in 2018!
Ce este declaratia 230?
Declaratia 230 reprezinta "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii". Donarea a 2% din impozitul pe venit poate fi facuta catre diverse cauze umanitare ori de protectia mediului, in functie de imprejurari.
Ce trebuie sa stiti despre depunerea declaratiei 230 in 2018?
“Pentru aplicarea unitara la nivel national a prevederilor legale prin circulara transmisa structurilor teritoriale ale ANAF se clarifica posibilitatea depunerii formularului 230 si de catre entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara a sumei redirectionate. Aceasta masura este tranzitorie pana la generalizarea depunerii tuturor formularelor prin mijloace electronice de transmitere la distanta prin intermediul SPV care reprezinta un alt obiectiv strategic al Ministerului Finantelor Publice.”, se arata in comunicat.
Potrivit aceluiasi comunicat, “se are in vedere centralizarea de catre entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara a formularelor 230, semnate de contribuabili si depunerea acestora la ANAF in baza unui borderou in conditiile asumarii de catre reprezentantul ONG/unitatii de cult a raspunderii sub sanctiunea privind falsul in declaratii si uzul de fals.”
De asememenea, se mai mentioneaza ca, in baza rolului activ si ca masura de securizare, ANAF va notifica contribuabilii cu privire la optiunea exercitata prin formularul 230 primit, astfel incat acestia sa cunoasca faptul ca se da curs cererii de directionare a cotei de 2%.
Trebuie mentionat faptul ca persoana fizica poate anunta administratia fiscala, intr-un termen rezonabil de 30 de zile, daca sunt inadvertente cu privire la optiunea exercitata.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Sursa: mfinante.ro