Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

GHID ANAF - completarea Declaratiei 230. Reguli generale si explicatii pe sectiuni

Data aparitiei: 25 Iunie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
GHID ANAF - completarea Declaratiei 230. Reguli generale si explicatii pe sectiuni
declaratia 230anafimpozit anual

ANAF explica intr-un ghid elaborat recent cum trebuie completata Declaratia 230 in 2020. De la persoanele care pot depune acest formular si termenul de depunere pana la explicatiile detaliate oferite pe sectiuni, reprezentantii ANAF au oferit informatii complete.
 

Va prezentam in continuare Ghidul de completare a Cererii privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii/Cererii privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat.
 

1. CINE POATE DEPUNE FORMULARUL 230?


Formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza urmatoarele venituri din Romania:

- venituri din salarii si asimilate salariilor;
- venituri din pensii;
- venituri din activitati independente/ activitati agricole, impuse pe baza de norma de venit;
- venituri din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, pentru care impozitul se retine la sursa;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real;


- venituri din cedarea folosintei bunurilor, pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.

Contribuabilii completeza formularul in urmatoarele situatii:

a) au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform legii, si solicita restituirea acestora;
b) dispun directionarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult.

2. REGULI GENERALE PRIVIND FORMULARUL 230


2.1. Obtinerea formularului

Formularul poate fi obtinut gratuit, accesand website-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro, astfel:

a) sectiunea „Asistenta contribuabili – persoane fizice”, subsectiunea „Despre impozite si taxe”, rubrica „ Fo rmulare fiscale si ghid de completare”
b) formularul PDF inteligent - sectiunea „Servicii on line”, subsectiunea „Declaratii electronice”, rubrica „Descarcare declaratii”;
c) in situatia in care se doreste depunerea formularului 230 prin serviciul Spatiul Privat Virtual, dupa autentificare, veti accesa sectiunea Depunere declaratii, subsectiunea D230;
d) formularul poate fi obtinut gratuit si de la sediile organelor fiscale.


2.2. Categorii de contribuabili care completeaza formularul 230

Sectiunea II din formular se completeaza de contribuabilii care, in anul 2019, au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor, din pensii si/sau din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva pentru care impozitul se retine la sursa si care dispun directionarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, dupa cum urmeaza:
 

a) pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie 2019 inclusiv:

- dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul aferent perioadei pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult; sau
- dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul aferent perioadei, pentru acordarea de burse private, conform legii; sau
- dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 3,5% din impozitul aferent perioadei, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

b) pentru perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2019, dispun directionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul aferent perioadei pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si
pentru acordarea de burse private.

Sectiunea III se completeaza de catre contribuabilii care, in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, au realizat venituri din activitati independente/activitati agricole, impuse pe baza de norma de venit, drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real si/sau din cedarea folosintei bunurilor, pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit si care dispun directionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

Contribuabilii care isi exercita optiunea de virare a unei sume din impozitul anual pentru sustinerea mai multor entitati nonprofit/unitati de cult, precum si pentru acordarea de burse private pot solicita directionarea acestei sume pentru sustinerea mai multor entitati nonprofit/unitati de cult precum si pentru acordarea de burse private.

In aceasta situatie se completeaza in mod corespunzator formularul “Anexa nr.... la Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii/Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat".

In situatia in care, formularul se depune de catre un imputernicit desemnat de contribuabil, se completeaza si sectiunea nr. IV. „Date de identificare a imputernicitului”.

In cazul in care formularul se depune sau transmite in format hartie, acesta se completeaza in doua exemplare. Un exemplar original se va pastra de catre organul fiscal, celalalt exemplar se va pastra de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia.
 

Consultati Ghidul complet pentru Declaratia 230 AICI. >>>

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X